Premijer FBiH nema vremena za sastanak: Penzioneri najavljuju proteste

Federalna Vlada je dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda za 2021. godinu, u procentu od 3,1 posto. Ova informacija izazvala je zabunu kod penzionera koji su pomislili da je riječ o dugo očekivanom povećanju.

„Mislili su da se odnosi na kompletnu penzionersku populaciju, da će doći do povećanja penzija, međutim, od toga nema ništa. Znači povećanje boda sa 14,3 na 15,61 ide samo za nove penzionere koji se sada penzionišu“, kaže Mustafa Trakić, predsjednik Saveza Udruženja penzionera ZDK.

Ono što brine čelne ljude Saveza jeste da su obavješteni da sastanak sa federalnim premijerom, na kojem se trebalo razgovarati upravo o ovoj tematici, neće biti održan, jer kako im je saopšteno iz kabineta, ni premijer ni njegovi pomoćnici nemaju slobodan termin.

„Mi moramo obavezno izvršiti pritisak na federalnu Vladu da obavezno nađe termin i održi sastanak sa predstavnicima Saveza Udruženja penzionera F BiH. Na tom sastanku mi ćemo tražiti da mora doći do povećanja penzija“, dodao je Trakić.

Trakić napominje da kada spominje pritisak misli i na mogućnost organizovanja protesta u svim gradovima.

„Mi smo razmišljali o organizovanju protesta i čak imamo razrađen scenarij koji podrazumjeva da veći dio penzionera protestvuje u Sarajevu, a ostali po drugim gradovima“, kaže Mustafa Trakić.

Ukoliko sastanak sa federalnim premijerom i njegovim pomoćnicima ne bude održan do kraja maja, poručuju iz Saveza udruženja penzionera ZDK, neće im ništa drugo preostati nego da organizuju proteste.

 

Izvor: zenicainfo.ba