Prezentovan 5. javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u Zenici

U sklopu Info dana u Privrednoj komori ZDK danas su predstavnici Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) privrednicima sa našeg prostora prezentovali 5. javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru Challenge to Change projekta.

 

“Poziv je usmjeren prema svim privrednim subjektima, koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge i mogu dovesti do povećanja konkurentnosti, smanjenja nezaposlenosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH”, pojašnjava Asmir Kosovac, program menadžer SERDA-e , napominjući da maksimalan iznos grant sredstava dostupan za start-up iznosi 10.000 eura, a za mikro, mala i srednja preduzeća do 250 zaposlenih 30.000 eura, s tim da moraju obezbijediti i vlastito učešće u iznosu od minimalno 50%.

Grant sredstva obezbjeđena su kroz Challenge to Change – C2C program, kojeg finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, Sida.

“Ovaj i slični javni pozivi jako su bitni za privrednike, naročito nas početnike, jer nije jednostavno finansijski sve sam obezbijediti”, kaže Nedim Haračić, jedan od zeničkih privrednika, koji se bavi IT biznisom i sistemima pametnih kuća, ističući da je ova ideja vrlo dobra i da se nada novim sredstvima, jer je i na ranijim pozivima aplicirao i već dva puta dobio sredstva.

U biznisu, kojim se bavi, već je 7 mjeseci i kaže da je jako zadovoljan, a nova sredstva bi mu bila potrebna za realizaciju daljih planova i širenja posla.

 

Izvor: zenicainfo.ba