Prigradska naselja koja još nemaju rješen problem vodosnabdijevanja

Kažu da čovjek bez hrane može živjeti i do dva mjeseca, a bez vode ne može živjeti više od nekoliko dana.

I sada postoje brojna domaćinsta i mjesne zajednice koje godinama nemaju riješenu gradsku vodu.

Blaženko Štrljo i Fahrudin Hrustić, žive pet kilometara od centra grada. Iako Klopče ima tri vodovoda Zorkovac, Stražanj i Margitu, mnogo domaćinstva i danas nemaju gradsku vodu. Snalaze se kako znaju i umiju. “Najteže je za ličnu higijenu i pranje odjeće. Znamo pješačiti nekoliko kilometara kako bismo se obezbijedili vodom”, pričaju nam Blaženko i Fahrudin.

Zoran Jelović u mjesnoj zajednici Staro Radakovo živi duže od 70 godina. Iako je 550 metara od Kantonalne bolnice, gradske vode nema. “Mi smo na lokalnom vodovodu. Zimi je malo lakše a ljeti je nestašica i suša, a dodatan problem su nam sada i radovi na autoputu pa zbog radova često voda i nije za piće”, kaže Zoran.

Grad Zenica uvijek planira finansijska sredtsva za proširenje gradske vodovodne mreže. “Za ove namjene u ovoj godini izdvojena su sredstva od 100.000,00 KM za rješavanje problema dijela ulice Margita u Klopču. Nakon neuspjelog prvog konkursa, na koji se niko nije javio raspisan je i drugi, i nadamo se da ćemo sada imati više sreće, jer jedan dio projekta finansira Grad Zenica a drugi Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija”, kaže Edin Bijedić, savjetnik za vodoprivredu u Gradskoj upravi. “Pojedini dijelovi koji se ne mogu pokriti regularnom linijom snabdjevanja sa vodom se pumpaju. Realizacijom projekta „ Plava voda“ zenička kotlina bit će u potpunosti riješena pitkom vodom iz gradskog vodovoda”, objašnjava Bijedić.

 

Izvor: zenicainfo.ba