Pripadnici OSBiH angažirani na dezinfekciji objekata i javnih površina u Maglaju

U borbi protiv širenja koronavirusa, postrojba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) za atomsko-biološko-kemijsku odbranu (ABKO) danas je obavila dezinfekciju prostora u Maglaju.

Pripadnici Satnije ABKO i Deminerske bojne OSBiH djelovali su na osnovu zahtjeva Općine Maglaj, sukladno procedurama za angažiranje resursa OSBiH za pomoć civilnim strukturama vlasti u vanrednim okolnostima.

U roku od 34 sata od ispostavljenog zahtjeva, na izvršenje dezinfekcije prostora, objekata i javnih površina u općini Maglaj, upućena je specijalistička postrojba privremenog sastava Brigade taktičke potpore (brTP), koju čine specijalistički timovi Satnije ABKO i najiskusniji timovi medicinskih tehničara iz sastava Deminerske bojne.

Na zadatak je upućeno 40 pripadnika OSBiH, tri specijalne cisterne i devet motornih vozila za posebne namjene.

Prije polaska na zadatak, u koordinaciji s nositeljima logističke potpore, obavljen je preventivni ljekarski pregled svih pripadnika na koronavirus.

Prilikom izvršenja zadatka pripadnici OSBiH na raspolaganju su imali sredstva za dezinfekciju IZOSAN i BIOENVIRION, a koja je nedavno donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Upotreba ovih sredstava na terenu ovisi o zahtjevu tražitelja usluga.

U OSBiH pripadnici Satnije ABKO osposobljeni su za izvršenje specifičnih zadaća dezinfekcije i dekontaminacije kontaminiranog područja.

U okviru planiranja obuke za podizanje stupnja osposobljenosti postrojbe, pripadnici Satnije ABKO završili su sve potrebne edukacije, po specijalnostima, u suradnji s prijateljskim zemljama.

U tome se posebno izdvaja obuka s pripadnicima Nacionalne garde Marylanda iz SAD-a, koja je uspješno provedena, kako u BiH tako i u SAD-u, kroz realizaciju planiranih obuka u okviru programa Vojska-Vojsci (M2M).

Također, u okviru bilateralne vojne suradnje s Republikom Srbijom, pripadnici Satnije ABKO su završili specijalističku obuku u suvremenom Regionalnom središtu za obuku postrojbi ABKO u Kruševcu.

Angažiranjem resursa Satnije ABKO i Deminerske bojne Brigade taktičke potpore na pomoći civilnim strukturama, OSBiH pokazuju opredjeljenost da u svakom trenutku pruži pomoć građanima Bosne i Hercegovine na bilo kojem lokalitetu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.