Priređen okrugli sto o izradi lokalnih Gender akcionih planova

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Komisijom za ravnopravnost spolova, ljudska prava i građanske slobode Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, priredila je danas u Zenici okrugli sto o izradi lokalnih Gender akcionih planova.
Učestvovali su predstavnici kantonalne Komisije, općinskih komisija za ravnopravnost spolova, organizacija civilnog društva, te predstavnici međunarodne zajednice, koji su razmijenili iskustva i dobre prakse u izradi lokalnih Gender akcionih planova, te onom što slijedi.
“Mi već duže vrijeme podržavamo rad lokalnih vlasti po pitanju rodne ravnopravnosti,jer je to nivo koji je najbliži građanima i građankama”, izjavila je Elmaja Bavčić,službenica za pitanja rodne ravnoprtavnosti Misije OSCE-a u BiH.
“Postavljanjem dobrih temelja za adresiranje problema rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou mi zapravo kreiramo demokratsko društvo”, ukazala je Bavčić.
Okrugli sto je bila i prilika da se još jednom skrene pažnja na potrebu borbe protiv rodno zasnovanog nasilja i podigne svijest o neophodnosti prevencije i adekvatnog djelovanja u ovom pogledu, a sve u okviru globalne kampanje – 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, ukazala je Amra Jupić, predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova Skupštine ZDK.
“Nadam se, da će svi članovi interresorne grupe dati maksimalan doprinos kako bi taj Gender akcioni plan bio što kvalitetniji i kako bi žena, na svakom pedlju BiH,a mi ovdje govorimo o ZDK,bila zaštićena i daleko od zlostavljača”, kazala je Jupić.
Radnu grupu će, pored članova Komisije, činiti predstavnici relevantnih institucija ZDK i udruženja.

 

Izvor: zenicainfo.ba