Produžen moratorij na kredite za još dva mjeseca u FBiH

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić potvrdio je da građani još naredna dva mjeseca mogu računati na odgodu plaćanja rata kredita.

On je za Avaz kazao kako je Agencija za bankarstvo Federacije BiH 28. maja usvojila odluku kojom moratorij na kredite može biti produžen za još dva mjeseca, bez obzira na to što je Vlada FBiH proglasila prestanak prirodne nesreće.

On je istakao kako odluka kojom se vrše izmjene i dopune prethodne odluke o moratoriju na otplatu kredita daje dodatni prostor klijentima i bankama.

“U periodu od dva mjeseca od dana prestanka stanja prirodne nesreće klijenti s bankama mogu ugovoriti primjeren modalitet koji će pomoći da u narednom periodu uspostave održiv model poslovanja i uredno izmirenje kreditnih obaveza prema banci”, naglasio je Mahmuzić.

Istakao je i kako je važno napomenuti da modaliteti uključuju širok spektar mogućnosti, od moratorija do dodatnog finansiranja, ako za to postoji opravdana potreba.

Prema njegovim riječima svi uvjeti propisani odlukom za dobivanje moratorija ili druge posebne mjere su ostali nepromijenjeni.

“To znači da je izmjenama i dopunama odluke bankama omogućen dodatni period za pronalaženje modaliteta klijentima za izmirenje kreditnih obaveza, a u cilju prilagođavanja poslovanja nastalim uvjetima”, kaže Mahmuzić.

On dodaje da je u trenutku kada je Agencija propisala odluku o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19, uzeta u obzir procjena trenutne situacije.

Direktor Agencije ističe da je ključni cilj bio predvidjeti mogućnost podrške stanovništvu, privredi i bankama.

“Moratorij, kao jedna od mjera propisanih odlukom, koji je bio potreban u prvom momentu nastale situacije uzrokovane pojavom virusnog oboljenja COVID-19, koristit će se kao mjera i u periodu oporavka”, pojasnio je Mahmuzić.

On vjeruje da je u periodu koji je pred nama ključno razumijevanje važnosti podrške privredi i uspostavljanje adekvatnih i dinamičnih modela finansiranja.

“Teško se može izbjeći situacija u kojoj neko od klijenata neće biti u mogućnosti izmiriti kreditne obaveze. Svi učesnici su upućeni na intenzivnu komunikaciju, u cilju umanjenja posljedica i traženja mogućnosti za dodatnu podršku privrednom rastu”, zaključio je Mahmuzić.