Produžene aktuelne epidemiološke mjere na području ZDK

Epidemiološka situacija na prostoru ZDK i dalje je nepovoljna sa trendom pogoršanja, zaključak je Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ovog kantona, koji je zato predložio Vladi ZDK ponovno produženje trajanja postojećih epidemioloških mjera, potvrdio nam je Adnan Jupić, predsjednik pomenutog Kriznog štaba, ujedno i kantonalni ministar zdravstva.

„Posljednji podaci govore da smo u sedmici od 22. novembra na prostoru ZDK imali 581 novi slučaj Covid-a 19, što je malo manji broj nego tokom sedam dana prije, ali nažalost bilježimo veći broj hospitaliziranih osoba i to 102 pacijenta krajem pomenutog perioda, dok je broj smrtnih slučajeva, njih 27, takođe blago manji u odnosu na prethodne dvije sedmice“, navodi Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva.

„Sve ovo govori da pridržavanje epidemioloških mjera, kao i proces vakcinacije na našem prostoru donosi pomake, ali to nipšto ne znači da smije doći do opuštanja“, naglašava Jupić.

Po njegovim riječima na prostoru ZDK dosad je prvom dozom vakcinisano 84.000 osoba, a drugom dozom 73.000, što čini oko 30 posto stanovništva, koje podliježe vakcinaciji na ovom prostoru, a uz građane, koji su se vakcinisali u inostranstvu, taj broj već prelazi i 40 posto.

 

Izvor: zenicainfo.ba