Proizvodnja industrijske konoplje biće omogućena pravilnikom na nivou BiH

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je na sastanku sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem razgovarano o uzgoju industrijske konoplje i da će biti donesen pravilnik koji će verifikovati nadležno ministarstvo na nivou BiH da bi se omogućila njena proizvodnja.

Pašalić je naveo da je razgovarano i o sortnoj listi BiH gdje postoje određeni problemi, jer su donesena dva pravilnika bez konsultacija sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, te da je dogovoreno kako da se ti problemi prevaziđu.

Na sastanku sa Košarcem i predstavnikom fdederalnog ministarstva poljoprivrede, rekao je Pašalić, razgovarano je i o najaktuelnijim temama i potrebi da se donesu neki novi zakoni kao što su zakoni o vinu, poljoprivredi, veterinarstvu, organskoj proizvodnji.

“Govori se o problemima sa prekomjernim uvozom i imamo problem da našim partnerima, Evropskom komisijom, zemljama Cefte i drugima, da imamo poremećaje na tržištu i da treba uspostaviti određene protokole koje će realizovati entiteti”, naveo je Pašalić.

Poslije sastanka, Pašalić je rekao da je u Republici Srpskoj učinjeno sve da bi se olakšalo poljoprivrednim proizvođačima, te ocijenio da je resorno Ministarstvo korektno pristupilo problemima koje je izazvala pandemija i podsjetio na niz mjera donesenih u martu i 9.000 obezbijeđenih sjetvenih paketa za povrće i dodatne količine regresiranog goriva.

“Činili smo sve da što više hrane proizvedeno u 2020. godini i u tome smo uspjeli”, istakao je Pašalić.

On je dodao da je mimo agrarnog budžeta od 75 miliona KM izdvojeno dodatnih deset miliona i da je otkupljeno 10.000 utovljenih svinja i 5.000 junadi u dva navrata, odvojena dva miliona za otkup povrća i otkupljeno 17.000 tona povrća.

Pašalić je istakao i da je, prema pokazateljima Spoljnotrgovinske komore, BiH više izvozila nego što je uvozila u prošloj godini.

Pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Nijaz Brković rekao je da je razgovarano i o formiranju Ipard (instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj u BiH) na čemu radi radna grupa, te da je potrebna za povlačenje sredstava iz EU.

On je dodao da je Vlada Federacije BiH uradila mnogo u doba pandemije, da su postigli sporazume sa opštinama i da je mimo toga izdvojeno još 10 miliona KM, te da su uspjeli zadržati budžet od 87 miliona KM.