Promocija poštanske marke “Travnička tvrđava”

Jučer je na Travničkoj tvrđavi promovisana istoimena poštanska marka koju je izdala BH Pošta, a na inicijativu Općine Travnik. U prelijepom ambijentu Starog Grada prisutnima su se obratili direktorica Zavičajnog muzeja Travnik, Fatima Maslić i direktor Službe marketinga BH Pošte, Mugdim Mandžuka.

Direktorica Maslić zahvalila se BH Pošti na podršci i učešću u promociji Travničke tvrđave kroz poštansku marku izražavajući nadu da će biti još zajedničkih projekata ove dvije institucije.

Direktor Službe marketinga BH Pošte, Mugdim Mandžuka istakao je da BH Pošta kao društveno-ogovorna kompanija nastoji svojim filatelističkim izdanjima skrenuti pažnju na sav raskoš i značaj historijskih zdanja koja su odolijevala vremenu i danas ponosno stoje da nas podsjete na bogatu historiju naše zemlje i njenih naroda. “Misija poštanskih maraka je da putuju svijetom i da kao ambasadori ukazuju na sve ono na šta smo kao zemlja i narod ponosni, bilo da se radi o historiji, kulturi, znamenitim ličnostima, prirodi kojom obilujemo ili raznim događajima, godišnjicama, jubilejima” – dodao je Mandžuka.

Na kraju promocije premijeru SBK, Tahiru Lendi i direktorici Muzeja, Fatimi Maslić uručene su staklene plakete i prvi štampani primjerci poštanske marke, a u ime načelnika Općine Travnik zahvalnicu je primila Aida Doul iz kabineta načelnika.

Travnička tvrđava, raskošna i prkosna, dobila je svoju poštansku marku u 10.000 primjeraka, a autor marke je dizajner BH Pošte, Tamer Lučarević. Ova poštanska marka svijetu će pokazati ne samo ljepotu zdanja, nego značaj tvrđave kao polazne tačke nastanka grada Travnika. Važno je napomenuti da je bosansku utvrdu Travnik, na ovom prirodnom grebenu sagradio kralj Tvrtko II Kotromanić početkom 15. vijeka prepoznajući i nevjerovatnu prirodu koja je okružuje. Stari grad u Travniku jedan je od najljepših i najočuvanijih objekata srednjovjekovne Bosne i Hercegovine.

 

 

 

Izvor: travnik-grad.info