Protestna šetnja članova Sindikata radnika u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica

Diskriminatorski pravilnik o radu, neusvajanje kolektivnog ugovora, ignorantski i povremeno odnos pritiska prema Sindikatu, razlog je što su svoj protest i nezadovoljstvo iskazali članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica mirnom šetnjom organiziranom van kruga ustanove.

Očekujemo rješenje problema od strane menadžmenta bolnice, Zavoda zdravstvenog osiguranja i kantonalne Vlade, ističu članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica.

„Naši su zahtjevi, prije svega, da se izjednači satnica za sve radnike zaposlene u zdravstvu da bi se ukinula diskriminacija koja je počela 1. 10. 2020. stupanjem na snagu nezakonitog Pravilnika o radu. Također zahtijevamo da se retroaktivno uplati razlika satnica od tog dana, a poslije ćemo obznaniti i naše zahtjeve koji se tiču odnosa nadležnih struktura prema uposlenicima i radnicima u zdravstvu“, kaže Fahrudin Heco, predsjednik OO Sindikata radnika u zdravstvu ZDK Kantonalna bolnica.

Kada je korektniji odnos u pitanju navode pritiske na Sindikat u smislu da im se prijeti da će propasti pregovori za koje su već potpisani sporazumi. Prema riječima predsjednika federalnog sindikata zdravstva nedopustivo je neuvažavanje predstavnika sindikata kao socijalnh partnera.

„Jednim radnicima se isplaćuje jedna satnica, drugim druga što je neviđeno u Evropi i svijetu“, ističe Zijad Latifović, predsjednik Sindikata zdravstva FBiH.

“Mi smo danas organizirali ovu protestnu šetnju i iz razloga što nas ignorišu svi ovi navedeni nadležni organi i institucije. Samo prema našem menadžmentu smo uputili nekoliko poziva za sastanak i dijalog, ali odgovor nikada nismo dobili“, dodaje Heco.

Posebno je neprihvatljivo da u ovom vremenu pandemije zdravstveni radnici svoja prava traže na ulici, napominje Jusufović. Protestna šetnja održana je u popodnevnim satima u blizini Kantonalne bolnice Zenica i nije jedini način ove sindikalne brobe. Podnijeli su protiv menadžmenta tužbu za diskriminaciju nadležnom sudu.

 

Izvor: zenicainfo.ba