Prvi ciklus studija na zeničkom univerzitetu planiran za 1.050 brucoša

Druga polovina mjeseca maja je vrijeme kada budući akademski građani donose vrlo važne životne odluke – o svom pozivu i karijeri, u značajnoj mjeri i o svojoj sudbini. Odlučiti se za tehničke, prirodne ili društveno-humanističke nauke u državi u kojoj uz visok postotak nezaposlenosti ne postoji ni analitički pristup tom problemu, popriličan je rizik. Za korigiran plan upisa – shodno aktuelnim potrebama i pojavama u društvu i analitički pristup odlučili su se pred predstojeću akademsku godinu na Univerzitetu u Zenici.

Planom upisa za 2020/2021. akademsku godinu, koji je usvojio Senat Univerziteta  predviđen je upis u prvi ciklus studija ukupno 1.050 studenata. To je u prosjeku za oko 400 manje planiranih mjesta nego prethodne dvije godine. Kažu smanjen interes proizišao je i proizilazi iz godine u godinu, iz proste činjenice da je smanjen broj upisanih srednjoškolaca u Zenici i susjednim gradovima. Ipak, zenička Politehnika i posebno Medicina vrlo su popularne za svršenike srednjoškolce, pa se na ovim fakultetima svake godine traži mjesto više za brucoše. Da li to znači da loše ekonomsko stanje u državi, visok nivo nezaposlenosti, bezperspektivnost ovdašnjeg društvenog i privrednog razvoja tjera mlade da se u domovini samo školuju, a u bijelom svijetu grade karijere.

„To je pitanje koje treba da sagledaju predstavnici vlasti svih nivoa, da procijene mogućnosti i donesu odluke o tome kako da mi zadržimo naš kadar, završene studente i kako da ih, ukoliko se odluče za specijalizaciju u inostranstvu, vratimo natrag“, smatra prof. dr. Enes Bikić, prorektor za nastavu i studentska pitanja UNZE.

Pozitivan aspekt odlaska školovanog kadra jeste da je priznat u razvijenim zemljama, ali da nezavidan postotak zapošljavanja visokoobrazovanog kadra treba gledati kao otvoreno i akutno društveno – političko pitanje slažu se prije svih u Rektoratu i Senatu zeničkog univerziteta. Započeli su i jednu dublju analizu o odnosu između interesovanja studenata i potreba tržišta rada, ali njeni rezultati ne mogu dovesti do adekvatnog i sistemskog rješenja problema.

„Zajednički treba da pristupimo dubljoj analizi, univerziteti, kao i lokalne zajednice koliko imamo završenika koji realno dobijaju zaposlenje poslije završenog fakulteta“, dodaje prorektor Bikić.

Upis u narednu akademsku godinu sa nešto više od 1.000 slobodnih mjesta na osam zeničkih fakulteta bit će organiziran, kao i uvijek u mjesecu junu, a u ovom slučaju nakon što plan upisa odobri Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

 

Izvor: zenicainfo.ba