Naslovnica Fokus Raste broj blokiranih računa preduzeća, frizerskih salona, benzinskih pumpi i apoteka

Raste broj blokiranih računa preduzeća, frizerskih salona, benzinskih pumpi i apoteka

Prema novim podacima Centralne banke BiH, početkom marta 2021. godine je u Bosni i Hercegovini bilo ukupno blokirano 97.223 računa poslovnih subjekata. 

To znači da je broj blokiranih računa povećan za 521 u odnosu na izvještaj iz februara kada je bilo 96.702 blokiranih računa. U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa Centralne banke BiH objavljenom u utorak, koji sadrži 3.900 stranica (24 stranica više nego u prošlom izvještaju), navedeno je i da je krajem februara ove godine 52.792 firmi imalo najmanje jedan blokirani račun, što je za 355 poslovnih subjekata više nego u izvještaju iz prethodnog mjeseca kada ih je bilo 52.437.

U novom, ažuriranom izvještaju blokiranih računa navedenih u Jedinstvenom registru računa Centralne banke BiH pobrojana su pravna lica iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, opštine, sportski savezi…

Podsjetimo, u prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenim početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.