Razmatra se otvaranje vrtića i gradskog prevoza

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez izrazio je zadovoljstvo nakon posljednjih rezultata u FBiH u vezi pandemije korona virusa.

“Rezultati koje smo konačno ostavrili nas čine zadovoljnim, ali i opreznim. Krenuli smo u liberalizaciju mjera, morat ćemo vidjeti kako se to odražava na broj novih pozitivnih. Moramo postati svjesni da živimo drugačiji način života nego što smo do danas živjeli. Moram reći i da smo pravili određene analize i poredili situaciju unutar BiH i evrospksih zemlja. BiH je odmah iza Crne Gore po broju pozitivnih na milion stanovnika. Moram reći da smo daleko, daleko ispred evropskih zemalja. Ovome svemu je doprinijelo pridržavanje mjera. Nadamo se i dalje da ćemo u liberalizaciju ići korak po korak. Već ove nedjelje razmatramo određene mjere, gradski prevoz, vrtiće…”, kazao je Čerkez.

“Ne dozvolimo da manjina koja ne provodi mjere da nas sve ugrozi. Poslodavce posebno molimo da vode brigu, da ne puštaju osobe koje ne nose zaštitu. Praznici su prošli dobro, možda je i vrijeme malo pogodovalo. To je jedan dobar pokazatelj i zbog toga se i nadamo i skoro smo sigurni da neće biti većih posljedica praznika na povećani trend. Dolazi toplije vrijeme i treba biti oprezan”, kazao je Čerkez.

U protekla 24 sata u FBiH testirana su 344 uzorka, nije potvrđen ni jedan novi slučaj.

Na području Federacije BiH do sada je testirano ukupno 19.377 uzoraka. Trenutno su 444 aktivna slučaja oboljelih od COVID-19 u FBiH.

Zaključno s današnjim danom oporavio se 461 pacijent, 35 pacijenata u protekla 24 sata. Zabilježena su ukupno 33 smrtna slučaja.

Trenutno je u Federaciji BiH hospitalizirano 37 pacijenata, dva pacijenta su na respiratoru.