Riješen problem registracije vozila u doba koronavirusa, vozači mogu odahnuti

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH usvojilo je izmjenu Pravilnika o registriranju vozila prema kojoj vlasnici vozila kojima je istekla registracija nakon 16. marta 2020. godine neće morati podnijeti zahtjev za produženje prije isteka roka od 90 dana koji počinje da otkucava na dan prestanka stanja prirodne ili druge nesreće.

Problem produženja registracija vozila pojavio se paralelno sa proglašenjem restrikcija koje su otežale normalno funkcionisanje birokratije.

Kako je objašnjeno, potreba za donošenjem ovog pravilnika javila se uslijed proglašenja stanja prirodne nesreće na teritoriji BiH uzrokovane pandemijom koronavirusa.

“Nakon što je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović predložio donošenje odluke o produženju važenja registracije vozila u Bosni i Hercegovini za vozila koja su registrirana u BiH a čija je potvrda o registraciji istekla poslije 15. 3. 2020. godine do 30. 4. 2020. godine, koja nije dobila podršku na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 1. 4. 2020. godine, predmetna oblast je uređena kroz izmjene Pravilnika”, saopćeno je iz ministarstva.

Tako je u Pravilniku dodana sljedeća rečenica:

“Za vozila čija je registracija istekla nakon 16. 3. 2020. godine, zahtjev za produženje registracije vozila može podnijeti najkasnije 90 dana od dana prestanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, a ukoliko se zahtjev za produženje registracije vozila ne podnese do roka predviđenog ovim članom, vozilo se službeno odjavljuje iz evidencije registriranih vozila a vlasnik vozila dužan je vratiti registarske tablice nadležnom organu u roku od osam dana.”

U saopćenju se naglašava da Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o registriranju vozila je upućen na objavu u Službeni glasnik Bosne i Hercegovine, a stupa na snagu narednog dana od dana objave.

Podsjetimo, ni u jednom entitetu, pa ni na državnom nivou, nije proglašen kraj prirodne nesreće i vanrednog stanja.