Rotary Club Zenica donirao knjige školama u ZDK

Rotary Club Zenica, uspješno djeluje od 2018. godine kada je osnovan i postao član internacionalne Rotary zajednice.

Rotary Club Zenica je najmlađi klub u Bosni i Hercegovini i u tri godine djelovanja uspjeli smo realizirati niz projekata korisnih za našu zajednicu. Izdvajamo najznačajnije: dodjelu godišnjih studijskih stipendija – štićenicima J.U. Dom i porodica Zenica, pomoć udruženjima građana u borbi protiv različitih bolesti, pomoć zdravstvenim ustanovama i obdaništima u uslovima pandemije virusa Covid-19, te pomoć udruženjima koja podstiču razvoj nauke, sporta, kulture, itd.

Rotary International je međunarodna organizacija osnovana 1905. godine sa idejom na kojoj i danas postoji i djeluje: „služenje prije svega“. Rotary zajednica okuplja preko 1.200.000 članova organiziranih u više od 35.000 klubova u oko 200 zemalja.

Naš najznačajniji projekat “Povećanje čitalačke pismenosti učenika osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu“ realiziramo u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoškim zavodom Zenica. Projekat obuhvata 59 osnovnih škola Ze-DO Kantona i trajati će tri godine. Cilj ovog projekta je da se uz pomoć nastavnika povećaju čitalačke navike učenika i kritičko razmišljanje o pročitanom. Pedagoški zavod Zenica će organizirati seminare za oko 120 nastavnika razredne i predmetne nastave na temu metodologije i strategije za poboljšanje čitalačke pismenosti učenika.

I pored složenih uslova zbog pandemije Covid 19 , uspjeli smo u prvoj godini realizacije ovog projekta obuhvatiti 22 škole u općinama: Tešanj, Usora, Doboj Jug, Maglaj, Zavidovići i Žepče. U prethodne dvije sedmice predstavnici Rotary Cluba i Pedagoškog zavoda Zenica posjetili su sve škole i uručili im lektirne knjige koje su sami odabrali. Svaka škola je dobila po 214 knjiga, a dvije velike škole (koje imaju preko 1.000 učenika) dobile su po 414 knjiga. Učenici i nastavnici koji su sudjelovali u ovom projektu pokazali su spremnost i visok nivo entuzijazma u realizaciji vrlo različitih i maštovitih aktivnosti koje vraćaju učenike knjizi. Knjižni fond školskih biblioteka u ove 22 škole uvećan je za oko 5.150 lektirnih knjiga.

Ova donacija je izuzetno obradovala učenike i njihove nastavnike koji su se nakon dužeg perioda nedavno vratili u učionice. Pripremili su nam topao prijem u svojim školama, predali smo im lektirne knjige, a najaktivniim i kreativnim učenicima uručili smo novčane nagrade i prigodnu knjigu.

Od oktobra ove godine nastavljamo s realizacijom ovog projekta u svim osnovnim školama Grada Zenica. Vjerujemo da ćemo uspješno realizirati cjelokupan projekat na zadovoljstvo učenika i njihovih nastavnika.

Rotary Club Zenica nastavlja sa realizacijom i ostalih planiranih projekata. Naše aktivnosti i projekte možete pratiti na web stranici www.rczenica.ba i našem FB profilu Rotary Club Zenica | Facebook