Rudari pozvani na sporazumni raskid ugovora

Poziv za sporazumni prestanak Ugovora o radu uz isplatu podsticajne otpremnine, kao i obavezu izmirivanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, Uprava Rudnika mrkog uglja Zenica uputila je rudarima.

Predstavnik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica, istakao je da još uvijek nisu upoznati sa kompletnom situacijom, te da je urnek poslan svim rudnicima u sastavu koncerna, te da se navodi minimalan iznos stimulativne otpremnine u iznosu od 15.000 KM.

„Nama ništa nije jasno, tačnije dio gdje se spominju minimalni iznosi i  stimulativne otpremnine od 15.000 KM, a to se ne zna ni kome niti šta pripada, niti ko može i ko ne može“, kazao nam je Elvedin Avdić , predsjednik Sindikata RMU Zenica.

Pored toga iz Sindikata ističu da je poslan poziv radnicima koji iskažu interes za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu stimulativne otpremnine, a koji bi na ovaj način stekli uslove za prijevremenu starosnu penziju shodno Zakonu.

„Mi smo međutim provjeravali članove i kod rudara malo ko ima od 62 godine starosti i 37 godina staža i zato ovo nama ništa nije jasno, a jučer smo imali sastanak Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije, gdje ovo nikome ništa nije jasno i smatramo da se igraju sa nama“, ističe Avdić.

Kazano je, također, da je radnicima ponuđena anketa u kojoj bi se izjasnili o iznosu otpremnine shodno odlasku iz Rudnika.

„Stavljaju oni pometnju među rudare, da ne bi znao niko ništa, a Sindikat nije pozvan da mu se objasni situacija“, kazao je predsjednik Sindikata RMU Zenica, Elvedin Avdić

Ovog četvrtka održana je sjednica sindikalnog odbora u Sarajevu, a odluke će biti počitane sutra na protestnom skupu ispred Vlade FBiH.

 

Izvor: zenicainfo.ba