RUDNIK ZENICA: Neriješeno pitanje ostvarivanja prava na penziju

Grupa od 38 bivših zaposlenika Rudnika Zenica i dalje se bori da ostvari pravo na penziju i najvjerovatnije će angažovati advokate i podnijeti tužbu, saopćeno je na današnjem protestnom skupu ispred Uprave preduzeća.

Ovoj grupi je u drugoj polovini prošle godine izdato rješenje o prestanku rada jer su napunili 40 godina staža, ali ne mogu ostvariti penziju jer im nisu uplaćeni doprinosi za PIO.

Zijad Sinanović dobio je rješenje u septembru 2020. godine, ali kada je predao dokumente u filijalu PIO rečeno mu je da doprinosi nisu uplaćeni 10 godina.

“Na svakoj našoj listi stoji da se od bruto iznosa plate odbija 17 posto za doprinose za PIO i postavljam pitanje odgovornima gdje su pare”, kaže Sinanović.

Vršilac dužnosti predsjednika Sindikata Rudnika Zenica, Izudin Spahijaj je naglasio, da se daje puna podrška zahtjevima ove grupe bivših zaposlenika, ali podsjeća da rješenje nije u ingerenciji Sindikata.

Na nedavnom sastanku u sjedištu Elektroprivrede BiH, a povodom štrajka u rudnicima Zenica i Breza, dogovoreno je i rješavanje pitanja ostvarivanja prava na penziju, ali se u međuvremenu nije ništa konkretno uradilo.

 

Izvor: zenicainfo.ba