Sedam puta mijenjala ime, danas je Prva i slavi 74. rođendan

Prva gimnazija u Zenici postoji više od 70 godina, te je zbog toga i najstarija odgojno – obrazovna ustanova u našem gradu. Jučer, 7. novembra, svečano je i obilježen Dan Prve gimnazije, koja važi za jednu najkvalitetnijih škola u Zenici. 

„Do sada je Gimnazija 7 puta promijenila ime, a 2008. godine dobija naziv Prva gimnazija u Zenici, a Dan škole se zvanično proslavlja 7. novembra, još od 1945. godine, Dektretom Ministarstva obrazovanja, te od tada Gimnazija u Zenici traje“, navodi direktor Prve gimnazije, Ilijas Hodžić.

Ilijas Hodžić, direktor Prve gimnazije

Ova obrazovna ustanova, kroz svoju historiju, od 1945. godine kada je i zvanično otvorila svoja vrata kao Državna realna gimnazija, iznjedrila je veliki broj visokoobrazovanih, uspješnih, te uglednih Zeničana. Pored toga, Prva gimnazija je poznata po svojim  vannastavnim aktivnostima, čemu svjedoče brojne nagrade na raznim takmičenjima u nauci, sportu kao i umjetnosti.

„Najveće zasluge naravno idu profesorima koji rade u ovoj školi, ali i entuzijazam naših učenika, koji je izuzetan. Naši učenici  postižu odlične rezultate ne samo u nastavnim predmetima, nego i u  aktivnosti i radu u raznim sekcijama i projektima“, poručuje Hodžić.

„Učestvovala sam u raznim sekcijama, i zaista ova škola puno ulaže u svoje učenike, kako kroz sekcije, tako i izlete, odlaske u druge gradove“, dodaje Surejja Alibegović, učenica četvrtog razreda.

Surejja Alibegović, učenica četvrtog razreda

Izuzetni uslovi za usavršavanje u školovanju, sigurniji put ka daljnjem usmjerenju mladih ljudi, samo su neki od razloga, zašto je velika zainteresovanost upisa i pohađanja Prve gimnazije u Zenici.

„Gimnaziju sam izabrao kao dobru podlogu za budućnost i nastavak školovanja. Pored fakulteta, tu su i ostale životne situacije koje sam ovdje naučio“, kazao je Kenan Bečiragić, učenik četvrtog razreda.

Kenan Bečiragić, učenik

Svečanost je obilježena nizom aktivnosti, od uvodne svečane nastavničke sjednice, svečane akademije, kao i raznih sportskih događaja, koji su upotpunili ovaj prigodni program.

 

Izvor: zenicainfo.ba