Sjednica Gradskog vijeća Zenica: Usvojen Plan implementacije projekata u 2021. godini

Gradsko vijeće Zenice tokom današnjeg zasjedanja, između ostalog, usvojilo je Plan implementacije projekata u 2021. godini u skladu sa Strategijom razvoja Grada Zenice za period od 2012. do 2022. godine.

„Prioritetno u ovoj godini krećemo sa izgradnjom tri podzemne garaže na Trgu Alije Izetbegovića, Trgu BiH i na Mokušnicama, zatim počinjemo gradnju nove Gradske vijećnice, potom kolektora za otpadne vode, kao i Plave vode, dovođenjem do našeg rezervoara Putovići, slijedi i izgradnja nove autobuske stanice, a istovremeno završavamo gasifikaciju čitave desne obale rijeke Bosne od Kanala do Dolače“, navodi Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice govoreći o nekim od najvažnijih planiranih projekata u tekućoj godini.

Danas usvojene Osnove programa i politike gradonačelnika u mandatu od 2020. do 2024. godine, predstavljaju viziju i misiju njegovog daljeg rada, koji će prema ovom dokumentu biti orijentisan ka jačanju poticajnog poslovnog okruženja, ulaganju u generatore razvoja  Grada Zenice, a to su poslovne zone, zatim povećanju efikasnosti gradskih institucija, te jačanju razvoja prigradskih i seoskih naselja. Ovaj  dokument Vijeće je danas primilo k znanju, dok je Klub vijećnika SDA u Gradskom vijeću tražio njegovu doradu.

„Mislimo da je taj dokument strateški, a ono što je danas ponuđeno na Vijeću dosta je deklarativno i bez konkretnih mjera, zbog čega smo tražili dopune koje bi se, između ostalog, odnosile na oblast ekologije, zdravstva, sporta, kao i mladih“, pojasnio je Ibrahim Šišić, vijećnik SDA u Gradskom vijeću Zenice.

Ovo Vijeće između ostalog danas je usvojilo i uputilo u javnu raspravu Nacrte Odluka o usvajanju izmjena i dopuna Regulacionih planova Centar Nemila kao i Mokušnice, te Nacrte Odluka o izmjenama i dopunama Odluka o provođenju tih Regulacionih planova, a usvojen je i Program mjera za utrošak podsticajnih sredstava u oblasti privrede za tekuću godinu u vrijednosti od 200.000 KM.

 

Izvor: zenicainfo.ba