Sporazum o saradnji Rektorske konferencije BiH i Rektorskog zbora Hrvatske

Prva zajednička sjednica Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine i Rektorskog zbora Republike Hrvatske održana je krajem prošle sedmice u okviru manifestacije obilježavanja godišnjice Sveučilišta u Mostaru kao domaćina.

Tom prilikom potpisan je Sporazum o razumijevanju i saradnji u svim područjima zajedničkog interesa.

Sporazum su potpisali u ime Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Jusuf Duraković i predsjednica Rektorskoga zbora Republike Hrvatske prof. dr. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Saradnja se prije svega očekuje u naučnim, obrazovnim i drugim područjima djelovanja akademske zajednice, zastupljene na svim javnim univerzitetima, odnosno sveučilištima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

“Memorandumom o saradnji očekujemo kvalitetniju saradnju na međunarodnim projektima,intenziviranje razmjene studenata i razmjene nastavnika po pitanju određenih naučnih disciplina”, ističe rektor UNZE,Jusuf Duraković.

Dogovorena je skora uzvratna posjeta Rektorske konferencije BiH Rektorskom zboru Republike Hrvatske u Zagrebu,pri čemu će se konkretno razgovarati o visokom obrazovanju na prostoru BiH i Hrvatske.

 

Izvor: zenicainfo.ba