Spriječena zloupotreba socijalnih paketa namijenjenih Romima u Zenici

Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice (UNM Zenica) obavijestilo je javnost o uočenim određenim nepravilnostma na spisku porodica za podjelu socijalnih paketa sa prehrambenim i higijenskim proizvodima unutar romske zajednice sa područja Grada Zenice.

UNM Zenica promptno je prijavilo utvrđene nepravilnosti, te je spriječilo pronevjeru blizu 50 socijalnih paketa. Rukovodstvo udruženja posebno je prijatno iznenađeno reakcijom gradonačelnika Fuada Kasumovića, koji je odmah suspendirao sve aktivnosti vezano za podjelu socijalnih paketa, te pozvao sve građane Zenice da prijave eventualno uočene nepravilnosti.

Na ovaj način gradonačelnik Kasumović je pokazao kako se javno, transparetno i prije svega odgovorno, upravlja gradskim robnim rezervama, koje je stavio na raspolaganje svim ugroženim građanima Zenice.

Kao potpuno suprotan primjer, UNM Zenica navodi upravljanje robnim rezervama Zeničko-Dobojskog kantona, budući da zenički Romi od Premijera Vlade Zeničko-Dobojskog kantona nisu zaprimili nikakav vid pomoći, a upravo bi zalihe sa robni rezervi Kantona mogle nadopuniti već zaprimljenu pomoć od strane gradonačelnika Kausmovića, a što bi uveliko pomoglo Romima, posebice onima najugroženijima iz kampa u Banlozima.