Šta očekuje školarce u septembru: Moguć i povratak online nastavi

S obzirom na neizvjesno kretanje koronavirusa, prosvjetni radnici i nadležna ministarstva spremaju se za svaki mogući scenarij, a kako bi izbjegli pritisak na obrazovni sistem kakav je bio u proteklom periodu.

Ministar Krivić govori nam da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo prati epidemiološku situaciju te da će u skladu s tim odlučiti kako će započeti nova školska godina. Ipak, Krivić ističe da bi bio najsretniji kada bi se mališani i nastavnici vratili u školske klupe.

“Razmišljali smo i o mogućnostima realiziranja online nastave s početka septembra, s tim da smatramo kako bi bilo veliko opterećenje za nastavnike, učenike i roditelje da se nastava realizira onim intenzitetom kako se realizirala u posljednja tri mjeseca ove školske godine. Imamo spreman određeni plan B, iako se iskreno nadam da ćemo se vratiti redovnom i normalnom školovanju”, kazao nam je Krivić.

Nadalje on ističe da su u svemu presudne odluke epidemiologa i zvaničnih institucija. One mjere koje budu na snazi u tom periodu, kaže Krivić, obrazovni sistem će morati pratiti.

Ukoliko dođe do nastavka online nastave, ministar nagovještava da se neće odvijati kao do sada.

“Sigurno je da ćemo se spremiti na svaki mogući scenarij. Ukoliko bude loša epidemiološka situacija, nastavljamo sa online nastavom. Ipak, ona sigurno neće biti kao u proteklom periodu. Morat ćemo izmisliti novi sistem”, kaže Krivić.

Na pitanje koliko će povratak u školu ovisiti o dostupnosti vakcine protiv koronavirusa, Krivić nam je samo kazao da će iz njegovog iskustva Zavod za javno zdravstvo sigurno biti za vakcinisanje, ali da će se posebna pažnja posvetiti novom koronavirusu.

Kakve mjere očekuju školarce i prosvjetne radnike u septembru, teško je govoriti u ovom trenutku. Slijedeći modele iz drugih zemalja, a ukoliko škole otvore svoja vrata, postoji mogućnost da će biti ograničen broj učenika u učionicama, što već najavljuju u Velikoj Britaniji.

Milioni djece u Francuskoj vratili su se u škole i vrtiće ove sedmice nakon tromjesečne online nastave. Za mališane u francuskim osnovnim školama preporučeno je pravilo držanja distance od jednog metra, dok oni u srednjim školama mogu nositi maske ukoliko nisu u mogućnosti držati distancu.

Američki prosvjetni radnici su također mišljenja da bi se učenici trebali vratiti u škole od septembra, ali i u SAD-u i u našoj zemlji na kraju sve ovisi o odlukama kriznih štabova i epidemiologa.