Stanovnici Lukovog Polja dobijaju ambulantu sa apotekom i mjesnom zajednicom

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je danas Odluku o pokretanju javnog postupka za izgradnju ambulante sa apotekom i mjesnom zajednicom u prigradskom naselju Lukovo Polje.

Ukupna korisna površina objekta iznosi 338,20 m2, dok je građevinska bruto površina oko 417,00 m2.

Procijenjena vrijednost javne nabavke iznosi 510.000,00 KM bez PDV-a.

„Idejno rješenje objekta urađeno je u skladu sa zahtjevima koji se trebaju zadovoljiti, uzimajući prije svega potrebe stanovnika naselja Lukovo polje. Objekat će osim prizemlja raspolagati sa prvim spratom i potkrovljem. Sretan sam jer ćemo na ovaj način riješiti dugogodišnje pitanje poboljšanja uslova liječenja više od 1.500 stanovnika Lukovog Polja, naselja koje se zbog svog povoljnog geografskog položaja sve više razvija. Gradska uprava misli i na najmlađe stanovnike ovog naselja kojima ćemo vrlo brzo početi izgradnju dječijeg igrališta“, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Ulaz u buduću ambulantu u Lukovom Polju bit će sa jugozapadne strane i odvojen od apoteke. Na prilazu apoteci i ambulanti obezbijeđena je rampa za invalide nagiba 6 %.

Ulaz za mjesnu zajednicu je sa sjeveroistočne strane.

Prema projektu kojeg je uradilo Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada “Zenica” d.o.o. Zenica, ambulanta se sastoji od vjetrobrana, čekaonice sa hodnikom, kartoteke, prostora za osoblje, dvije intervencije, ordinacije, sanitarija, prostorije za termoblok i otpad, dok apoteka posjeduje prodajni prostor, kancelariju i sanitarije. Mjesna zajednica se sastoji od stepeništa, hodnika, kuhinje sa ostavom, dvije kancelarije, sale za sastanke i sanitarija.

Sredstva za ovaj projekat od značaja za stanovništvo Grada Zenica osigurana su iz Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu, a realizovat će se putem Službe za boračko – invalidsku zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti.

 

Izvor: zenica.ba