Statističari u BiH počeli pripreme za naredni popis stanovništva, nepoznato kada će biti održan

Agencija za statistiku BiH (BHAS) formirala je radnu grupu za izradu prijedloga teksta Zakona o popisu. Potvrđeno nam je to u BHAS-u na upit koje aktivnosti provode na pripremi narednog popisa stanovništva, za koji je još neizvjesno kada će biti proveden.

“Agencija za statistiku BiH dobila je početkom godine zadatak od Vijeća ministara BiH da pokrene aktivnosti na pripremi prijedloga Zakona o popisu stanovništva. U skladu s tim, agencija je formirala radnu grupu za izradu prijedloga teksta Zakona o popisu, koja je pristupila realizaciji traženih aktivnosti”, objašnjava Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH.

Kako dodaje, radnu grupu sačinjavaju predstavnici sve tri statitičke institucije u BiH – Agencije za statistiku BiH te entitetskih zavoda za statistiku.

Prema usaglašenom desetogodišnjem ciklusu članice Evropske unije, ali i zemlje regiona ove godine trebale bi provesti popis stanovništva. S obzirom na to da je u BiH prošli proveden s dvije godine zakašnjenja za ostalim zemljama, 2013. godine, bh. vlasti, kako sada stvari stoje, naredni popis planiraju tek za 2023. godinu.

U Agenciji za statistiku o tome ne mogu govoriti.

“U Zakonu o popisu stanovništva bit će definisano vrijeme provođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, budžet i osnovne smjernice za metodologiju rada na popisu i načinu prikupljanja podataka. Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je državni projekt u kojem je uloga statističkih institucija stručne i tehničke prirode. Konačnu potvrdu za ulazak u postupak pripreme novog popisa stanovništva daje Vijeće ministara BiH”, objašnjava Adembegović.