Strah od širenja korone spustio cijene nafte

Cijene nafte potonule su u petak na međunarodnim tržištima prema 79 dolara jer se ulagači pribojavaju da bi novi talas virusa korona u Evropi mogao zakočiti oporavak od krize te, procjenjuju, šanse za prodaju nafte iz strateških rezervi.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva potonula 1,9 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 79,34 dolara. Nakratko se bila popela na 82,24 dolara.

Na američkom se tržištu barelom u ugovorima za isporuke u decembru trgovalo po 1,97 dolara nižoj cijeni, od 77,04 dolara. U ugovorima za isporuke u januaru cijena mu je takođe pala oko dva dolara, na 76,52 dolara.

Trgovce je danas zabrinulo opetovano širenje virusa korona u Evropi. Austrija je tako prva zemlja koja je ponovo odlučila uvesti potpuni lockdown kako bi se uhvatila u koštac s novim talasom zaraze koji bi mogao zakočiti privredni oporavak regije od krize.

I Njemačka, najveća evropska privreda, upozorila je da bi zbog virusa korona mogla posegnuti za potpunim zatvaranjem, prenosi Index.hr.