Sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini podržali izmjene Zakona o VSTV-u

Iz Udruženja sudija i tužilaca u BiH rekli su kako su izmjene Zakona krajnje nužan i pozitivan iskorak u jačanju odgovornosti i integriteta, kako članova Vijeća tako i nosilaca pravosudnih funkcija, te ispunjavanju preporuka iz Izvještaja eksperata o stanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini iz decembra 2019. godine.Kako je za Balkansku istraživačku mrežu rekla predsjednica Udruženja Šeila Heljić, izmjene Zakona nose potencijal da pokrenu proces unapređenja stanja u bosanskohercegovačkom pravosuđu.

“Moramo pronaći zajedno svi jedan kvalitetan stepen rješenja problema koje trenutno imamo. Tu mislim i na transparentniji rad i na veću saradnju sa medijima, ali i niz drugih problema trenutnih” kaže Heljić.

Također, danas su ministar pravde Josip Grubeša i predsjednik VSTV-a održali razgovor povodom izmjena ovog zakona. Ministar pravde Josip Grubeša istakao je kako reforma VSTV-a ključna.

“Jedan od ključnih aspekata koji je nužno reformirati je i Visoko sudsko i tužilačko vijeće, jer je u BiH preko 1450 sudaca i tužitelja, a Zakon o VSTV-u je taj koji uređuje sva pitanja koja su ovom skupu ostavljena za raspravu. Važeći Zakon o VSTV-u ima nedostataka, posebno u pogledu imenovanja i disciplinskih postupaka, sukoba interesa, prijave imovinskogstanja, kao i prava na žalbu na konačne odluke VSTV-a”, rekao je Grubeša nakon sastanka.

Iz Zajedničkog koordinacionog tijela udruženja sudija i tužilaca istakli su kako bi se poboljšanja u Nacrtu zakona mogla odnositi na jasnije definisanje uslova za razrješenje članova VSTV-a, bolje definisanje sukoba interesa, odgovornosti prema nastavku obavljanja funkcije u Vijeću zbog odgovornosti za disciplinski prekršaj, jasnijeg definisanja disciplinskih prekršaja sudija, smanjenje roka za pokretanje disciplinskog postupka protiv sudija i tužilaca sa sedam na pet godina, kao i da se kao nespojiva funkcija za sudije i tužioce navede i arbitraža “svim pravnim sporovima u kojima postoji nadležnost suda”.