Naslovnica Fokus Sutra razgovori o tri boračka zakona, jednim se uvodi u pravo na...

Sutra razgovori o tri boračka zakona, jednim se uvodi u pravo na novčanu naknadu još 2.000 boraca

Predstavnici Koordinacije boračkih saveza FBiH proisteklih iz Armije RBiH i Koordinacije HVO komponente sastat će se sutra u Sarajevu sa predstavnicima Federalnog ministarstva za boračka pitanja, a zbog usaglašavanja predloženih izmjena tri boračka zakona koja idu u paketu u Parlamentarnu proceduru, rekao je za Faktor Aljo Bošnjaković, predsjednik Koordinacije ARBiH.

Riječ je o izmjenama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, Zakonu o posebnim pravima dobitnika najvećih priznanja i osnovnom zakonu koji obuhvata ratne vojne invalide, porodice šehida i poginulih boraca.

Primjena bi mogla početi 1. januara naredne godine

“Mislim da smo ovog puta na dobrom tragu da usaglasimo izmjene ova tri zakona kako bi se što prije mogli naći na Vladi Federacije BiH, a da se onda po skraćenoj proceduri o njima izjašnjava u Parlamentu FBiH. U najboljem slučaju primjena ova tri zakona bi mogla početi 01. januara 2022. godine. Nadam se da ćemo sutra biti usaglašeni”, govori nam Bošnjaković.

Upitali smo zašto izmjene Zakona o demobilisanim borcima nisu ranije upućene u parlamentarnu proceduru, a kojima se u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa uvode nezaposleni demobilisani borci-povratnici u RS, zatim borci koji žive na području Brčko distrikta i nezaposlene supruge umrlih boraca.

“Zakon o demobilisanim borcima je davno bio spreman i on je mogao ići u Parlament FBiH, međutim izričit zahtjev HVO komponente je da sva tri zakona idu u paketu u parlamentarnu proceduru”, kazao nam je Bošnjaković.

Mirza Terzo, pomoćnik fedralnog ministra za boračka pitanja, potvrdio nam je da će ispred Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata razgovarati sa predstavnicima boraca, kazavši kako je to nastavak dosadašnjih razgovora o izmjenama ova tri zakona.

Mlađi od 57 godina naknadu primaju sa kantona

Podsjećamo, sada pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa imaju nezaposleni demobilisani borci sa 57 i više godina i ona iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani. Pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa kantonalnog nivoa imaju nezaposleni demobilisani borci mlađi od 57 godina i ona jedino u Sarajevskom kantonu iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani, dok je u ostalim kantonima četiri ili tri KM.

Izmjenama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa će se uvesti nezaposleni borci-povratnici u manji bh. entitet RS, bez obzira na godine starosti, te po istim principima i borci koji žive na području Brčko distrikta. U pravo na novčanu naknadu se uvode i supruge umrlih boraca koje su nezaposlene i imaju 57 i više godina. Riječ je o nekih 2.000 osoba. Naknada bi bila mjesečna i iznosila bi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje. Naprimjer, ukoliko je borac bio četiri godine u vojsci, imat će mjesečnu naknadu od 240 KM.