Svjetski dan klimatskih promjena: BiH hitno mora odustati od uglja

Danas, 15. maja se obilježava Svjetski dan klimatskih promjena. Cilj je skrenuti pažnju na globalne klimatske promjene koje su nastale krivicom čovjeka. Iz Centra za životnu sredinu naročito podsjećaju na negativan utjecaj uglja na prirodnu sredinu.

Povodom Svjetskog dana klimatskih promjena koji se obilježava 15. maja kao opomena na globalne promjene klime nastale pod uticajem čovjeka, Centar za životnu sredinu upozorava da su neophodne hitne akcije kojima će se smanjiti emisije štetnih gasova u Bosni i Hercegovini, a time i značajno umanjiti posljedice klimatskih promjena. Jedna od akcija koje u BiH moraju početi što prije je odustajanje od prljave energije proizvedene iz uglja.

Veliki zagađivači, prije svega termoelektrane, najodgovorniji su za emisije štetnih gasova, te je iz tog razloga potrebno što prije početi sa dobro planiranim procesom dekarbonizacije, odnosno odustajanja od proizvodnje energije iz uglja i fosilnih goriva.

“Trenutno je više od 50 posto država Evropskog kontinenta odlučilo da prestane koristiti energiju iz uglja, što znači da su ozbiljno krenule u proces dekarbonizacije, dok BiH i dalje tom procesu pristupa bez prave strategije i plana. Ne samo to, već i dalje planira izgradnju novih blokova termoelektrana na ugalj, koji će se nedvojbeno pokazati kao neisplativi, a pritom i štetni po zdravlje i životnu sredinu. Ovako vlasti prave još jednu promašenu investiciju, čiji kredit će vraćati buduće generacije”, istakla je Ivana Čulić iz Centra za životnu sredinu.

Ekološke organizacije okupljene u EkoBiH mrežu, uputile su i Apel za reviziju energetske strategije, prema svim nivoima vlasti. U apelu se traži izmjena strategije i dodavanje scenarija dekarbonizacije, odnosno zelenog energetskog scenarija. Bosna i Hercegovina je pristupanjem i potpisivanjem Pariškog sporazuma, prihvatila ograničiti vlastite emisije tako da se globalna temperatura ne bi povećala za 1.5, odnosno 2 stepena Celzijusa. Ovakvo povećanje temperature bi uzrokovalo katastrofalne posljedice po prirodu i ljude.

Pariški sporazum definiše i dodatne dokumente i strategije koje države potpisnice moraju da pripreme, uključujući i BiH. Jedan od njih je NDC – Utvrđeni nacionalni doprinos emisija, kojim se pokazuje usmjerenost države ka smanjenju emisija gasova staklene bašte. Ovaj dokument je nedavno i usvojen na Vijeću ministara BiH, ali u njemu su navedene i planirane nove termoelektrane na ugalj, što je nedopustivo ukoliko stvarno želimo smanjiti emisije štetnih gasova.