Svjetski dan šećerne bolesti: U Zenici registrovano oko 4.500 oboljelih od dijabetesa

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. novembra. Prema podacima Svjetske zadravstvene organizacije trenutno u svijetu od ove bolesti boluje oko 527 miliona dok zvaničnih podataka za našu zemlju nema jer Bosna i Hercegovina nema jedinstveni registar o broju oboljelih.

„Prema podacima iz 2019. godine u našoj zemlji je oko 450 hiljada oboljelih a vjerujemo da je taj broj i veći. U našem Udruženju u Zenici je 4.500 registrovanih a sigurni smo da ih je duplo više jer za dijabetes kažu kako na jednog registovanog uvijek dolazi jedan koji nije registrovan. Nemamo podršku od vlasti niti bilo koga, a ono što mi u porodičnim ambulantama možemo uraditi je minimum, a to je savjetovanje da pacijenti redovno mjere šećer, vode računa o prehrani i tjelovježbi“, kazao je doktor Zoran Berberović, predsjednik Upravnog odbora i Udruženja za borbu protiv šećerne bolesti Zenica.

Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zenica povodom Svjetskog dana dijabetesa u nedjelju u terminu od 10 do 14 sati u Tržnom centru organizuje besplatno mjerenje šećera u krvi s ciljem da se još jednom skrene pažnja na važnost i značaj prevencije kada je ovo oboljenje u pitanju. „Ova bolest se prevencijom može suzbiti i krajnje je vrijeme da nadležne vlasti to prepoznaju te počnu djelovati u tom pravcu“, poručio je doktor Zoran Berberović, predsjednik Upravnog odbora i Udruženja za borbu protiv šećerne bolesti Zenica.

 

Izvor: zenicainfo.ba