Svjetski dan turizma 2020 obilježen pod sloganom “Turizam i ruralni razvoj”

Svjetski dan turizma 2020. godine se obilježavao u posebnim okolnostima koje su zbog pandemije korona virusa dovele do najporaznijih rezultata turističkog prometa u svim zemljama svijeta, uključujući i BiH.

Ove godine se Svjetski dan turizma obilježavao pod sloganom “Turizam i ruralni razvoj”, te je stavljao u prvi plan značaj turizma za ruralne sredine.

Kriza izazvana Covid-om-19 je zaustavila međunarodni turistički promet, i time izazvala ozbiljne ekonomske posljedice, ali je pokazala i značaj domaćeg turizma naročito u ruralnim sredinama.

Afan Abazović

“Odmor u ruralnim sredinama, boravak i aktivnosti u prirodi postali su sve traženiji vid odmora u BiH, ali i u našoj Zenici”, kazao nam je turistički i planinarski vodič Afan Abazović.

Prema našoj današnjoj anketi, mnogi naši sugrađani su u uslovima ograničenog kretanja boravili na poznatim bh. izletištima te otkrili i neke nove prirodne ljepote u BiH.

“Ja sam taj tip, volim prirodu i uživam u njoj. Ovakva prirodna bogatstva možete vidjeti samo u BiH”, rekao nam je Amir Omeragić, jedan od anketiranih Zeničana.

Amir Omeragic

Prema procjenama stručnjaka, turizam u Bosni i Hercegovini, svakog dana zbog pandemije koronavirusa gubi oko milion konvertibilnih maraka.

 

Izvor: zenicainfo.ba