Takmičenje u okviru projekta “Vatru gasi, brata spasi”

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica je u subotu, 03.07.2021. godine, implementiralo posljednju aktivnost u sklopu projekata “VATRU GASI, BRATA SPASI” koji je podržan u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost 2020 na platou Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica. Pored USAID-a partner projekta je Grad Zenica – Služba civilne zaštite.
Ukupno 30 učesnika projekta koji su bili iz BiH, Hrvatske i Srbije, su tokom jednodnevnog boravka u Zenici učestvovali na vatrogasnom takmičenju koje je bilo sastavljeno od šest disciplina.
Podsjećamo da su tokom juna mjesece održane dvije aktivnosti ovog projekta, a u kojima su se održane tri radionice, posjeta tvrđavi Vranduk, zatim obilazak vjerskih objekata na području Grada Zenica.
Cilj projekta je bio da se kroz vatrogasnu djelatnost, koja je jedna humana djelatnosti, pošalje poruka za izgradnju mira i povjerenja među građanima svih etnički i vjerskih skupina u BiH, ali i susjednim državama, jer kada se desi požar ili druga prirodna nesreća tada vatrogasci spašavaju životi i imovinu ne pitajući kojoj etničkoj i vjerskoj skupini pripada ugroženi. Kroz sam projekat su se učesnici putem dijaloga upoznali jedni druge o svojim etničkim i vjerskim skupinama kojima pripadaju, te jasno poslali poruku svima da bez povjerenja i razumjevanja se ne može graditi budućnost, te svi skupa preuzimaju odgovornost za budućnost.
“PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV).”