Tek što je otvorena: Za Zeničku obilaznicu danas izdato rješenje o zabrani upotrebe

Iako je otvorenje Zeničke obilaznice najavljivano za Dan državnosti Bosne i Hercegovine, to se nije dogodilo. Tada su predstavnici Autocesta FBiH bez čelnih ljudi, koji događaju navodno nisu prisustvovali zbog pandemije, upriličili obilazak dionice koju su tada proglasili svečano završenom.

Obilaskom dionice brojne novinarske ekipe mogle su se uvjeriti u nezavršene radove u tunelima, kranove iznad autoputa, nepostojanje horizontalne signalizacije, nedostatak zaštitne ograde na pojedinim dionicama, ali sve to navodno nije bio razlog zašto dionica tog dana nije bila otvorena za građane BiH.

Razlog zašto je ona otvorena nekoliko dana poslije krio se u nepoznatoj cijeni putarine. Dionica od 11 kilometara koja se pravila godinama do posljednjeg dana nije imala određenu cijenu putarine, ali i kada je određena, i kada su građani BiH dočekali vožnju novim, funkcionalnim, kilometrima autoceste, uslijedili su novi problemi koji su se ogledali u nepostojanju upotrebnih dozvola.

Ovu informaciju jutros je za Klix.ba potvrdio glavni federalni građevinski inspektor Ejub Salkić koji je kazao da je Rješenje o zabrani upotrebe objekta danas napravljeno i da će isto biti dostavljeno Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine.

“U petak sam rekao da je inspektor na terenu, Rješenje je napravljeno i ono će biti dostavljeno Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine jer nemaju upotrebnu dozvolu. U petak nisu htjeli potpisati zapisnik, ali mi ćemo danas izdati Rješenje o zabrani upotrebe objekta jer je ono za nas još uvijek objekat u gradnji i takav će biti dok ne dobiju dozvole”, kazao je Salkić.

Dodao je da zatvaranje jednog dijela dionice zbog radova na dilatacijama mostova nema veze sa zatvaranjem cijele dionice jer kao cjelovita Zenica jug – Zenica sjever te trasa Zenica sjever – Zenica jug nemaju upotrebne dozvole zbog čega je potrebno trasu u potpunosti zatvoriti.

Radovi na Zeničkoj obilaznici trebali su biti završeni dosta ranije, nakon čega bi, prije zvaničnog puštanja, inspektori obišli obilaznicu, utvrdili stanje te istu potvrđenu dozvolom, proglasili upotrebnom. S obzirom na sve okolnosti upitno je da li će obilaznica ostati otvorena i nakon završenih radova na mostovima, odnosno, da li će se ispoštovati Rješenje o zabrani upotrebe objekta.