Transfer znanja – budućnost Zenice i Bosne i Hercegovine

Protekla noć prošla je u znaku emotivnog susreta brojnih Zeničana nastanjenih na svim stranama svijeta, u sklopu prvog „Zenica Meet Up“- a.

Ovaj, itekako uspješan, sastanak organiziran je u saradnji i-platforme i Gradske uprave Zenica te je, zahvaljujući brojnim konekcijama, na jednom mjestu ujedinio Zeničane, trenutno stacionirane od Hrvatske do daleke Kanade. Ipak, najveći broj predstavnika zeničke dijaspore, a koji su nazočili sinoćnjem druženju, djeluje u evropskim zemljama poput Njemačke, Francuske i Švicarske, te upravo u tim državama bilježe impresivne rezultate.

Prvi „Zenica Meet Up“

Kao što je prethodno naglašeno, ovaj susret organiziran je zahvaljujući uspješnoj saradnji i-platforme  i Gradske uprave Zenica na čijem čelu se nalazi gradonačelnik ovog grada, gospodin Fuad Kasumović.

Gospođa Maša Škrbić, stručna saradnica za marketing, promociju i investicije Grada Zenica zahvalila se predstavnicima i-platforme na prepoznavanju Grada kao lokalnog i strateškog partnera, govorila je o činjenici da Grad Zenica već duži niz godina, zahvaljujući razvijenom Odjelu za dijasporu, posjeduje e – registar koji služi kao svojevrsna poveznica Zeničana i Zeničanki nastanjenih u inostranstvu, sa svojim gradom, te dodala da će se ove godine Manifestacija „Dani dijaspore“ upriličiti u augustu, u okviru poznatog zeničkog festivala „Zenica Summer Fest“.

Istovremeno, učesnicima ovog događaja obratio se i gospodin Kemo Sarač, pomoćnik ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine koji srčano podržava ove i slične inicijative, a čiji je idejni tvorac i-platforma. Prvobitno je upoznao zeničku dijasporu sa već tradicionalnim „Meet Up“-ima koje organiziramo, poput kladanjskog i živiničkog, govorio je i o značaju uspješne saradnje sa još uspješnijim „dijasporcima“, naglasivši da je do sada nedovoljno učinjeno na spomenutom polju, ali da se zahvaljujući ovakvim aktivnostima nagovještava pozitivnija budućnost te istakao zadovoljstvo činjenicom da nam se na svim, pa tako i na sinoćnjem, susretu u sve većem broju priključuju mladi ljudi željni progresa svojih rodnih gradova.

Na koncu, prije nego je prepuštena riječ zeničkoj dijaspori, a zbog koje smo se i okupili, učesnicima se obratio i gospodin Aldin Vrškić ispred i-platforme koji je detaljno predstavio naše djelovanje, te najavio organizaciju sličnih susreta i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Povratnici u Zenicu

Iako se, prema riječima gospodina Sarača, o ovoj tematici, prvenstveno u medijima, nedovoljno govori, postoji određen procenat osoba koje su jedan dio svog života provele van granica Bosne i Hercegovine, ali su se, zarad ljubavi prema domovini, vratile na naše tlo i ovdje pišu uspješne priče. Takvih primjera u Zenici je mnogo.

Zeničanka Dijana Muminović od 1997. godine studirala je i boravila u Sjedinjenim Američkim Državama, no nikada se, barem emotivno, nije uspjela distancirati od svoje zemlje i svog grada. Mnogo je razmišljala kako doprinijeti razvoju Zenice, te je upravo, zahvaljujući iskustvu stečenom u toj dalekoj zemlji, prvobitno u Zenici održavala brojne radionice, u nju dovodila poznate Amerikance iz svijeta fotografije, te u konačnici fotografisala izbjeglice. No, sve navedeno nije bilo dovoljno, te će se gospođa Muminović 2018. godine i konačno vratiti u Zenicu, registrovati školu fotografije i zahvaljujući njoj, na jednom mjestu okupljati sve dobne generacije. Trenutno navedena škola fotografije finansijski ovisi isključivo o lokalnim i stranim grantovima. Iako se, kako tvrdi Muminović, radilo o pomalo rizičnoj odluci, ni najmanje se nije pokajala.

A, na sličan način razmišljala je i mlada Asja Kravić. Naime, ova Zeničanka, trenutno zaposlena u privatnoj porodičnoj kompaniji, dobar dio svog života provela je u evropskim metropolama. Završivši osnovni studij u Beču, seli u Milano gdje stiče zvanje magistrice biznisa. Ipak, i gospođica Kravić odlučila se vratiti u svoju Zenicu u čiji potencijal nesumnjivo vjeruje. „Koristeći se uspostavljenim poznanstvima, ali i činjenicom da većina mladih osoba govori barem jedan strani jezik, zasigurno možemo privući pažnju stranih investitora“, dodaje gospođica Kravić.

Na koncu, učesnicima prvog „Zenica Meet Up“-a obratio se i gospodin Husein Aškraba, direktor jedne privatne kompanije, koja samo u Zenici zapošljava oko dvadesetak radnika. Iako ova odluka nije bila jednostavna, gospodin Aškraba, zajedno sa svojim uposlenicima, polako je zadobivao povjerenje stranih partnera, te je sada na ovu priču izuzetno ponosan.

Učesnici sinoćnjeg susreta izrazili su zadovoljstvo prisustvom istom, ali i naglasili da se itekako vesele idućem okupljanju zeničke dijaspore.

Za mjesec dana, na istom mjestu, pisat ćemo nove uspješne storije, okupiti još više uspješnih predstavnika zeničke dijaspore i uvezati ih sa, itekako uspješnim, Zeničanima koji i dalje žive i rade u svom gradu.

Izvor: www.i-platform.ch