Tri Bulevara u novom ruhu

Bulevar7
bulevar2

Do 20. marta – Dana Zenice, ako to vremenski uvjeti dozvole, trebala bi se završiti djelimična rekonstrukcija i sanacija Bulevara Ezhera Arnautovića, Bulevara Kulina bana i Bulevara Kralja Tvrtka I u Zenici.
Tako će Zeničani dobiti na poklon vizuelno ljepša tri bulevara ali i funkcionalnija.
U okviru projekta radi se odvodnja, ivičnjaci, gornji sloj asfalta na kolovoznim površinama i pješačkim stazama te djelimična sanacija betonske podloge.
U sklopu rekonstrukcije i sanacije pješačkih staza s obje strane Bulevara biće izgrađena biciklistička staza.
Dvije biciklističke staze duž cijele dionice Bojin vir – Stacionar će direktno biti povezane preko dva pješačka mosta i sa stazama na Kamberovića polju. Po završetku radova na šetnici Bilimišće staza će se povezati i sa tim dijelom tako da će Zenica dobiti oko deset kilometara biciklističke staze.
„Sa tom sanacijom Bulevara se nadovezujemo na sve ono što smo radili na problemu rješavanja saobraćaja u gradu. Uvezujemo Glavnu gradsku magistralu – GGM i sve vezne i pomoćne saobraćajnice u cjelinu, kao i Bulevar sa GGM-om sa kružnim prstenom. Inače, koncept rješavanja saobraćaja u gradu je rješavan po principu kružnih prstenova. Uradiće se i biciklističke staze koje će se inkorporirati u postojeće pješačke staze, a između biciklističkih staza i saobraćajnice će biti zeleni pojas“, kazao je Mirsad Heleg, direktor Javnog preduzeća za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica.
On je objasnio da će na Bulevaru Kralja Tvrtka I kao veza sa ulicom Abdulaziza Aska Borića napraviti kružni tok, a vezaće se na kružni tok kod Stacionara. Tamo se uveliko radi na završetku izgradnje fontane koja bi takođe trebala biti okončana do 20. marta.
Radove izvodi firma “Euro-Asfalt”. Poslovi se finasiraju sredstvima u sklopu projekta izgradnje GGM-a.