Tri godine rada zeničkog Azila za pse, najboljeg u regionu

Azil za pse u Stranjanima kod Zenice, nakon tri godine rada, može se zasigurno nazvati najboljim rješenjem za humani smještaj napuštenih životinja u Bosni i Hercegovini.

Zeničani, a i oni koji su dolazili u ovaj grad, mogu se prisjetiti stanja otprije više od tri godine kada su svakodnevni bili napadi, ali i oštećenja vozila, dok su čopori pasa bili gotovo u svakom naselju, na svakoj raskrsnici.

Grad Zenica je povjerio kompaniji ALBA Zenica prije tri godine brigu o ranije izgrađenom Azilu, a iz ove kompanije kažu da je prva godina bila najteža zbog svih procesa učenja, obuke ljudi, upoznavanja i poštivanja svih zakonskih odredbi u BiH. Stalne i nenajavljivane posjete federalnih i kantonalnih inspekcija su se uvjerile da se posao upravljanja azilom vodi besprijekorno.

ALBA je, vjerovatno, jedina kompanija koja kontinuirano provodi edukaciju svojih zaposlenika, uvodi nove standarde, ali i pruža pomoć i sarađuje sa svim zainteresovanim. Da se u ovoj kompaniji ozbiljno pristupilo edukaciji i obuci zaposlenika, govori i obuka za zaposlenike skloništa za pse i higijenskog servisa u Stranjanima, koja je obuhvatila četiri cjeline važne za rad u skloništu i higijenskom servisu, od upoznavanja sa posebnostima ovih domaćih životinja, preko postupka hvatanja i postupanja sa njima, do zaštite od bolesti koje prenose i organizacije rada Skloništa. Edukaciju su proveli predstavnici ALBA-e, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, te veterinarske stanice Weta.

U međuvremenu, napravljen je dodatni iskorak, te u razmjeni sa Njemačkom, Austrijom i Hrvatskom unijela i evropska iskustva i način u rad azila za pse. Dodatne posjete i kontrola rada je izvršena i čak iz matične firme iz Berlina (Njemačka). Garancija kvalitete je i stalno kontrolirani ISO Standardi 9001 i 14001.

-Najveći problem i dalje predstavlja to što se sumnja da se u Zenicu dovoze psi iz drugih sredina i gradova, jer je Zenica jedini grad u Bosni i Hercegovini koji je na ovaj način profesionalno riješio problem napuštenih pasa. Svjesni smo da ovakav kvalitetan način vođenja azila za pse nosi sa sobom i troškove, ali ono što je najbitnije je da ovaj objekat radi po Zakonu o dobrobiti životinja. Smještaj je osiguran za više od 100 pasa koji imaju hranu, vodu, grijanje i potrebnu veterinarsku brigu. Ujedno smo i ponosni što danas i ostale kolege dolaze vidjeti i nešto naučiti od nas, rekli su iz ALBA-e.

Nakon tri godine uspješnog rada ovaj posao je za zaposlene u Azilu postao i strast, jer niko ne može ostati bezosjećajan pored “stanara” Azila, koji su svakom posjetiocu, a radnicima pogotovo, osvojili srca “na prvu”. Iz ALBA-e napominju  – ukoliko je neko od građana Zenice ili drugog grada zainteresiran za udomljavanje nekog od pasa, može se slobodno obratiti u firmu ALBA Zenica, potom posjetiti Azil, odabrati ljubimca, te nakon ispunjavanja formalnih uvjeta i izmirenja osnovnih troškova, preuzeti brigu o jednom ili više pasa.

U ALBA Zenica vjeruju da će nastaviti unaprijeđivati ovu uslugu i biti na raspolaganju za rješavanje nagomilanih problema Zeničana sa psima bez stalna adrese.