Tri godine skloništa za pse i higijenskog servisa Grada Zenice

Prije nekoliko dana navršila se trogodišnjica rada azila za pse. Danas smo otišli u Stranjane, u Sklonište za pse i higijenski servis Grada Zenice.

Grad Zenica prije tri godine zeničkoj ALBI povjerio je brigu o ranije izgrađenom azilu za napuštene i bezvlasničke pse, koji su za Zeničane, uglavnom, predstavljali problem. Azil za pse u Stranjanima, kod Zenice, nakon tri godine rada, može se nazvati najboljim humanim rješenjem za problem pasa lutalica.

Tamo nam je vrata azila otvorio voditelj skloništa za napuštene pse i higijenskog servisa, koji je odbio stati pred naše kamere, iako je naša posjeta bila najavljena, a izjava delegiranog sagovornika dogovorena. Međutim, pristao je sa nama razgovarati o ovom azilu.

Prema navodima našeg sagovornika, kada je ALBA dobila na upravljanje izgrađeni objekat za azil, radnici, njih osam iz ove kompanije, bez predhodnog znanja, prošli su obuku kako teorijskog, tako i praktičnog dijela o procesu i načinu brige o psima, počevši od uklanjanja sa ulice, do zbrinjavanja u karantinu (gdje ostaju deset dana), zatim veterinarskog pregleda (koji je u nadležnosti veterinarske stanice WETA), do smještanja psa u boks azila.

Svi psi koji dođu u azil, sa ulice su uklonjeni po prijavi. Najčešće prijave su od građana, policije i predstavnika iz opštine, kaže voditelj skloništa. Prijaviti napuštenog-bezvlasničkog psa možete putem maila i telefonom (062/765-331). Telefon je dostupan 24 sata dnevno.

Novac za funkcionisanje azila izdvaja se sa budžeta Grada Zenice, ali naš sagovornik, iako je voditelj ovog skloništa za pse, kaže kako ne zna koliko je potrebno na mjesečnom ili godišnjem nivou.

Godišnje sa ulice, sklonište ukloni oko 250 bezvlasničkih pasa, a kapacitet azila je za njih 100. Ponekad, bude i koji pas više, što ne ugrožava ostale, kaže naš sagovornik. Dodaje kako je u predhodnim godinama broj onih koji se odluče na udomljavanje psa iz azila, bio nešto veći za razliku od sadašnjeg.

Ostaje nepoznanica da li više od pola ukonjenih pasa, zaista bude usvojeno ili njihova sudbina bude nešto treće.

Ipak, svakim udomljavanjem, osim što pružate topao dom jednom „čovjekovom najboljem prijatelju“-psu, oslobađate kapacitet azila za još jednu s ulice skonjenu životinju.

Psa iz azila, vakcinisanog, čipiranog, kastriranog ili sterilisanog, te veterinarski pregledanog, možete udomiti po simboličnoj cijeni od 50 KM.

Izvor: zenicainfo.ba