Tridesetak rudara i dalje štrajkuje zbog kašnjenja toplog obroka, održan sastanak u Gradskoj upravi

Tridesetak rudara pogona “Stara jama” Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica jutros se okupilo pred zgradom Gradske uprave Zenica, tražeći deblokadu računa preduzeća.

“Zbog blokade računa RMU nije nam isplaćen topli obrok 05. januara, a uglavnom  svi rudari žive od toga i moramo porodice nahraniti, pa smo došli da vidimo možemo li ovaj problem riješiti u upravi Grada”, rekao nam je Mehrudin Mahmić, jedan od jutros okupljenih rudara, koji su, u radničkom neposluhu i ne silaze u jamu od kraja prošle sedmice.

Sa okupljenim rudarima jutros su razgovarali Kenan Uzunović i Elmin Šabanović, vijećnici Zeničke inicijative – Fuad Kasumović, kako bi saznali razloge njihovog okupljanja, te da bi ih, kako su im naveli, potom prenijeli u Gradsko pravobranilaštvo, a u cilju rješavanja situacije.

Sindikat Rudnika, čiji predstavnici nisu jutros učestvovali u okupljanju rudara Stare jame ispred Gradske uprave Zenica, najavili su štrajk za 15. januar, takođe zbog blokade računa Rudnika mrkog uglja, do koje je došlo po odluci  nadležnog suda, a na osnovu dugovanja, koje Rudnik ima prema Gradu Zenica.

“Ovo nije nikakvo razmimoilaženje u Sindikatu rudara, nego je Sindikat poštujući Kolektivni ugovor i sve zakonske odrebe o organizovanju štrajka, već najavio generalni štrajk za 15. januar i mi to moramo poštovati, a ja neću da to kršimo i neću nikakve prijave”, izjavio nam je Selvedin Avdić, predsjednik Sindikata  rudara Rudnika mrkog uglja Zenica, naglašavajući da je jutros smjena u Staroj jami otišla na posao, a i Raspotočje radi normalno te poštuje odluku Sindikata i zajedno čekaju  najavljeni štrajk.

 

Izvor: zenicainfo.ba