U dvije godine podijelili 120 miliona KM, uglavnom bez kriterija i javnih poziva

Iz budžeta na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini tokom posljednje dvije godine izdvojeno je preko 120 miliona konvertibilnih maraka (KM) za finansiranje udruženja i fondacija, a procedure u podjeli oko 15.000 grantova bile su netransparentne, novac se dijelio bez kriterija i javnog poziva, a dodatni problem su političke zloupotrebe i sukob interesa, pokazuje analiza Transparency Internationala

U prvom javnom registru koji prikazuje koja udruženja dobijaju javna sredstva i u koju svrhu, Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) objavio je da je u zadnje dvije godine iz budžeta na svim nivoima vlasti izdvojeno preko 121 milion KM za finansiranje udruženja i fondacija.

Kako se navodi, TI BiH pokrenuo je šest upravnih sporova pred nadležnim sudovima i izjavio 32 žalbe organima vlasti, jer pojedine institucije skrivaju podatke o tome koga finansiraju, piše BIRN.

“Procedure kojima je podijeljeno oko 15.000 grantova bile su netransparentne, novac se u većini slučajeva dijelio bez ikakvih kriterija i javnog poziva, na šta su ukazali revizori na svim nivoima”, navode iz TI-a BiH.

Prema analizi, dodatni problem su političke zloupotrebe i sve prisutnija pojava sukoba interesa, gdje se brojni javni funkcioneri istovremeno nalaze na čelu udruženja koja dobijaju sredstva. TI BiH je do sada identifikovao 47 takvih funkcionera u BiH, a dio njih potencijalno se nalazi u sukobu interesa.

Podaci TI-a BiH pokazuju da je u posljednja dva izborna ciklusa preko 800 kandidata bilo na čelu nevladinih organizacija koje su dobijale javna sredstva.

Najviše novca s lokalnog nivoa dobili su sportski klubovi, boračke organizacije i vjerske zajednice, dok državni nivo daje tri posto, ali većina novca dijeli se iz budžetskih rezervi i sve se po ocjeni Ureda za reviziju radi bez javnog poziva, dok se preporuke u pogledu transparentnosti godinama izbjegavaju provesti, pojašnjava se u analizi.

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) je, prema podacima TI-a BiH, podijeljeno 77,4 miliona KM, a najviše novca sa entitetskog nivoa izdvaja Federalno ministarstvo kulture i sporta. Novac se, ocjenjuju revizori, dijelio na osnovu kriterija koji nisu mjerljivi, a sve je zavisilo od subjektivne ocjene članova komisije, gdje je samo jedan bod korisnicima donosio 10.000 KM više.

Revizori navode i da je Tuzlanski kanton (TK) podijelio oko 822.000 KM boračkim organizacijama i oko 420.000 KM vjerskim zajednicama bez jasnih i mjerljivih kriterija, a slično je utvrđeno i u Kantonu Sarajevo (KS), koji je za dvije godine podijelio oko 14,6 miliona KM.

“Ove ocjene federalnih revizora su važne, jer je utvrđeno da postoji sistemski problem samovolje kod podjele milionskih sredstava, što ostavlja prostor za političke zloupotrebe, sukob interesa i izvlačenje novca u organizacije povezane s vlastima”, stoji u analizi TI-a BiH.

Po podacima TI-a BiH, 41 funkcioner u FBiH je bio istovremeno u organima neprofitnih organizacija koje su primale novac iz budžeta. U trećini slučajeva iznosi su prelazili zakonske limite, ali ovaj zakon se ne primjenjuje u FBiH od 2013., a ti se slučajevi nemaju kome prijaviti.

U analizi se navodi primjer bivšeg načelnika Kaknja Aldina Šljive, sadašnjeg vijećnika i savjetnika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji se nalazio na čelu Odbojkaškog kluba “Kakanj 78”, koji se finansirao iz općinskog budžeta, a u jednom periodu nalazio se u sukobu interesa.

Nakon toga na mjesto predsjednika Upravnog odbora ovog kluba dolazi njegov stranački kolega i sadašnji kakanjski načelnik Mirnes Bajtarević, koji je i član Upravnog odbora Fudbalskog kluba “Rudar”, a ova dva kluba iz lokalnog budžeta dobijaju preko 150.000 KM godišnje.

Prema podacima TI-a BiH, u Republici Srpskoj (RS) u razmatranom periodu podijeljeno je 28,3 miliona KM. Broj onih koji se nalaze u sukobu interesa je manji, jer je zakonom dozvoljeno biti istovremeno funkcioner i čelnik više udruženja koja primaju do 100.000 KM godišnje, što je znatno veći prag nego na drugim nivoima vlasti.

Tačne iznose donacija brojnim organizacijama TI BiH nije mogao utvrditi jer Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS-a krije podatke o finansiranju udruženja od javnog interesa. Zbog njihovog nepostupanja TI BiH je uputio zahtjev za pokretanje inspekcijskog nadzora, kao i tužbu Okružnom sudu u Banjoj Luci.

Vlada Brčko distrikta drugi je najveći donator neprofitnih organizacija u BiH, nakon Vlade Kantona Sarajevo, a za dvije godine podijelila je preko 12 miliona KM, navode iz TI-a BiH. Najviše novca otišlo je za sport, a u Distriktu postoji 210 sportskih klubova, od čega 58 fudbalskih, koji dobijaju iz budžeta 6,9 miliona KM godišnje.

Mnogi od njih nemaju ni internet stranicu, javno je dostupno malo podataka i za neke je teško utvrditi gdje se takmiče.

TI BiH proteklih godina je insistirao da se izradom strategija za borbu protiv korupcije izvrši analiza i unaprijedi transparentnost dodjele sredstava u cijeloj BiH. Neki nivoi vlasti strategijama su prepoznali korupcijske rizike u ovoj oblasti, ali trenutno stanje pokazuje da je malo toga urađeno na poboljšanju.

Podaci o utrošku javnih sredstva uz finansiranje udruženja i fondacija TI BiH objavljuje u svom registru “Praćenje raspodjele javnih sredstava udruženjima i fondacijama u Bosni i Hercegovini”.