U Poslovnoj zoni „Zenica 1“ prodato devet parcela za nova radna mjesta

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica, vijećnici su upoznati o provodenom postupku javnog nadmetanja radi prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u Poslovnoj zoni „Zenica 1“. Prema izvještaju Komisije za provođenje postupaka javnih konkursa – nadmetanja (licitacija) za raspolaganje neizgrađenim građevinskim zemljištem u vlasništvu Grada Zenica u 2020. godini u Poslovnoj zoni „Zenica 1“ prodato je devet parcela.

Grad Zenica od prodaje ovih devet zemljišta prihodovao je 1.318.730,90 KM, a površina najveće prodate parcele iznosi 4.811 metara kvadratnih. Osim prodaje i prihoda za budžet Grada, a nakon što dođe do izgradnje objekata na parcelama, na ovaj način doći će i do otvaranja novih radnih mjesta, što i jeste primarni cilj Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem.

Zainteresiranost za kupovinom zemljišta u Poslovnoj zoni, također, pokazatelj je opravdanosti ulaganja u njenu modernizaciju što je rezultiralo ogromnim interesovanjem investitora koji su u Zenici uvidjeli priliku za investiranje, početak ili nastavak i proširenje poslovanja.

Inače, trenutno u Poslovnoj zoni „Zenica 1“ posluju 103 privredna subjekta sa oko 1.350 zaposlenih, a ovaj broj bit će povećan nakon što se na posljednjim prodatim parcelama izgrade i stave u funkciju objekti.

Podsjetimo, u razvijanje i modernizaciju Poslovne zone „Zenica 1“ u prethodne tri i po godina utrošeno je 1,53 miliona KM što je rezultiralo izgradnjom 412 metara puta sa infrastrukturom, 1.825 metra vodovodnih instalacija, 1.855 metara kanalizacijskih instalacija, urađen je sistem videonadzora, te rekonstrukcija javne rasvjete koja je obuhvatila postavljanje 123 LED svjetiljke.

Zahvaljujući stalnim ulaganjima, Poslovnu zonu „Zenica 1“ prepoznali su brojni privrednici zbog čega je za kratko vrijeme postala mali grad preduzeća. Površina Poslovne zone „Zenica 1“ je 33,64 hektara. Ukupni prihodi u periodu 2017. – 2020. godina su 4,08 miliona KM, a 610.000 KM prihodovano je transferima i donacijama.