U protekla tri mjeseca “Merhamet” podijelio pomoć u vrijednosti 1,5 miliona KM

Humanitarna organizacija “Merhamet“ Muslimansko dobrotvorno društvo je od početka pandemije koronavirusa, u martu, aprilu i maju, podijelila pomoć vrijednu više od 1,5 miliona KM socijalno ugroženim građanima BiH.

Pored 8.000 redovnih korisnika koje svakodnevno hrani u svojim kuhinjama širom BiH, “Merhamet“ je vodio brigu i o građanima koji su se, zbog izgubljenog radnog mjesta i drugih razloga, našli u teškoj materijalnoj situaciji i koji su se u tom periodu svakodnevno obraćali “Merhametu“ za pomoć.

Podijeljeno je 253.000 obroka redovnim korisnicima u vrijednosti od 602.000 KM. Tokom mjeseca ramazana je pripremljeno oko 20.000 iftara u vrijednosti od 131.000 KM, kao i 32.800 ramazanskih somuna vrijednih 27.200 KM.

Socijalno ugroženim porodicama “Merhamet“ je podijelio 14.500 prehrambenih i higijenskih paketa u vrijednosti od 556.000 KM, kao i 32 tone hurmi vrijednih oko 70.000 KM.

Socijalno ugroženim građanima su podijeljene znatne količine pilećeg mesa i mesnih prerađevina koje je “Merhamet“ dobio od donatora, potom poljoprivredna sjemena, lijekovi, sokovi, voća, povrća i drugih artikala.

– Iako je ponovo izostala pomoć vlasti na svim nivoima, osim u pojedinim lokalnim zajednicama, ‘Merhamet’ je, zahvaljujući povjerenju građana i njegovim brojnim donatorima, uspio u misiji pomaganja i brige o najugroženijim kategorijama stanovništva širom BiH – kazao je predsjednik Merhameta Kenana Vrbanjac.

Dodao je da “Merhamet“ prati razvoj situacije u BiH te da je spreman i dalje djelovati na sličan način ukoliko se pandemija virusa korona ponovo rasplamsa, saopćeno je iz Merhameta.