U Zenici promovirana poštanska marka sa motivom zeničke Sultan-Ahmedove medrese

Muftijstvo zeničko i JP BH Pošta danas su, u okviru obilježavanja 300 godina zeničke Sultan-Ahmedove medrese i Dana Muftijstva zeničkog, svečano promovisali poštansku marku sa motivom zeničke Sultan-Ahmedove medrese. 

Prvi printani primjerci poštanske markice sa motivom zeničke Sultan-Ahmedove medrese, u prigodnoj prilici bit će uručeni reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću i muftiji zeničkom hfz. dr. Mevludin ef. Dizdareviću. Na današnjoj svečanosti, u atriju Sultan-Ahmedove medrese, primjerke markice i plakete urađene u staklu, direktor JP BH Pošte Mirsad Mujić, uručio je  bivšem glavnom imamu MIZ Zenica, doc. dr. Ejub ef. Dautoviću, tokom čijeg je mandata od 1997. do 2019. godine, i upućen prijedlog za štampanje markice. Predsjednik Izvršnog odbora, Muhamed Begagić primjerak je preuzeo za Medžlis Islamske zajednice Zenica, a jedan primjerak uručen je i gospodinu Saladinu Pašaliću, autoru dizajna ove poštanske marke.

Glavni imam Medžlisa IZ Zenica mr. Jakub ef. Salkica na današnjoj svečanosti istakao je značaj i ulogu Medrese za Zenicu i BiH kroz vijekove, istakavši da je vremenom ova zgrada mijenjala svoje namjene, ali je 1993. godine objekt vraćen u vlasništvo Islamske vjerske zajednice.

Mirsad Mujić, generalni direktor JP BH Pošte Sarajevo, ovom je prilikom istakao značaj zeničke medrese za historiju i baštinu BiH, rekavši da se to i dalje osjeti bez obzira što medresa u formalnom smislu više ne djeluje. Potvrdio je da će ovo javno preduzeće nastaviti sa sličnim projektima za dobrobit očuvanja historijskog značaja raznih građevina u BiH.

Štampano je 10.000 primjeraka markica i 150 primjeraka FDC koverti sa motivima zeničke medrese.

Podsjećamo, na prijedlog Muzeja Grada Zenica, marta 2005. godine i nakon provedenih svih procedura, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, marta 2007. godine, Sultan Ahmedovu džamiju i Medresu u Zenici, proglasila je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Objekt Medrese otvoren je 23. septembra 1927. godine na mjestu stare medrese, a 13. jula 1968. godine počeli su radovi na njenoj sanaciji. Nakon obnove, u zgradu je useljen Muzej i njegova arheološka zbirka, sve do 1992/1993. godine kada je objekt vraćen u vlasništvo Islamske vjerske zajednice. Godine 1996., zajedno sa Sultan-Ahmedovom džamijom, uslijedila je njena obnova.

 

Izvor: zenicainfo.ba