Udruženje penzionera Zenica: Više razumijevanja u novonastaloj situaciji

Od oko 21.000 zeničkih penzionera, njih čak oko 11.000 prima minimalnu federalnu penziju. Novonastalu situaciju većina građana treće dobi dosta teško podnosi, stoga, barem po pitanju neophodnih odlazaka u trgovine, traže od nadležnih vlasti više razumijevanja.

Veliki broj naših članova svakako živi na rubu siromaštva. S obzirom na to da preko 11.000 zeničkih penzionera živi od 371 marku mjesečno, oni nisu u finansijskoj mogućnosti nekoga angažovati da im poobavlja svakodnevne radnje poput odlaska u nabavku, apoteku i sl. Iz tog razloga apelujemo na nadležne organe i Krizne štabove da omoguće penzionerima kretanje makar u jednom dnevnom terminu“, kazao je Emin Sijerčić, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja penzionera Grada Zenica.

Emin Sijerčić

Udruženje penzionera Grada Zenica je već pokretalo inicijative materijalne pomoći svojim najugroženijim članovima kroz sopstvene resurse, no, uslijed proglašene cjelodnevne zabrane kretanja ovoj kategoriji stanovništva, ova akcija je u startu onemogućena.

Ova situacija se pod hitno mora rješavati. Upravo zbog toga, još jedan zahtjev upućujemo Kriznim štabovima, a tiče se našeg udjela u istom. Želimo predstavnika penzionera i u Kantonalnom i u Gradskom kriznom štabu jer jedino na taj način možemo javnost upoznati s našom problematikom“, dodaje Sijerčić.

Podsjetimo, volonteri zeničkog Crvenog križa, ali i predstavnici privatne agencije Cobra na raspolaganju su svim građanima kojima je potrebna pomoć upravo u vidu kupovine osnovnih životnih namirnica, plaćanja računa i sličnih svakodnevnih aktivnosti.
Izvor: zenicainfo.ba