UDRUŽENJE POSLODAVACA FBIH: Ograničiti povećanje cijene električne energije

Udruženje poslodavaca Federacije BiH pozdravilo je odluku zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koji su jednoglasno podržali izmjenu i dopunu Zakona o električnoj energiji FBiH, a kojom se Vladi FBiH daje mogućnost da ograniči cijene električne energije ukoliko dođe do poremećaja na tržištu, saopćeno je nakon jučerašnje sjednice u Zenici.

– Tražimo da se hitno zakaže sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj će biti usvojena dopuna Zakona o električnoj energiji FBiH u istovjetnom tekstu u kojem je usvojena na Zastupničkom domu, kako bi Vlada FBiH do 31.12.2021. godine donijela odgovarajuću odluku kojom bi ograničila povećanje cijena električne energije za privredu na maksimalno 20 posto.

Također je jednoglasno zaključeno da je za većinu kompanija u FBiH prihvatljivo da električna energija za privredu poskupi maksimalno 20 posto, mada postoje kompanije kojima će i ovoliko povećanje stvoriti probleme u poslovanju.

“Ukoliko bi povećanje cijena električne energije bilo više od 20 posto, članice Udruženja poslodavaca FBiH neće potpisati ugovore o snabdijevanju koje im dostave elektroprivrede iz FBiH”, potvrdio je danas za RTV Zenica Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja.

Članice Udruženja zahtijevaju od nadležnih institucija da se što prije donese zakon o obnovljivim izvorima energije FBiH koji će kompanijama biti omogućeno investiranje u obnovljive izvore energije, ali i prodaja viška električne energije iz obnovljivih izvora na tržištu.

 

Izvor: zenicainfo.ba