Udruženje poslodavaca Zenica najavljuje tužbu protiv ZZO ZDK zbog Pravilnika o refundaciji bolovanja

Udruženje poslodavaca Zenica priredilo je danas okrugli sto na temu „Primjena novog Pravilnika o refundaciji naknade plata za vrijeme privremene spriječenosti za rad na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK“.

„Za nas je prvo sporan momenat kada je donesen ovaj Pravilnik, objavljen na stranici Zavoda 23. marta, u doba korone, kada smo se svi zabavili zdravstvenim problemima i pitanjem opstanka firmi“, istakla je nakon skupa Senaida Turkić, predsjednica Udruženja poslodavaca Zenica.

-Sporna je odredba Pravilnika koja govori o refundaciji sredstava poslodavcima za radnike na bolovanju preko 42 dana, na način da Zavod refundira samo dio neto plate, a ne refundira poreze i doprinose, kako je to bilo precizirano starim Pravilnikom, pojasnila je Turkić.

Za Udruženje je sporan i maksimalni iznos refundacije koji je obuhvaćen novim Pravilnikom a to je u najboljem slučaju 902 marke.

Udruženje poslodavaca obraćalo se krajem marta kantonalnom premijeru i direktoru Zavoda da se sporni Pravilnik stavi van snage, ali bez uspjeha.

Stoga će poslodavci, na osnovu zajednički formulisanog stava, ići sa tužbama protiv Zavoda, zbog primjene novog Pravilnika.

 

Izvor: zenicainfo.ba