UNDP i Grad Zenica će podržati realizaciju projekata u pet mjesnih zajednica

Pet mjesnih zajednica s područja Grada Zenica učestvuje u drugoj fazi projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“.

Tim povodom u Velikoj sali Grada Zenica održan je prvi radni sastanak s predstavnicima savjeta partnerskih mjesnih zajednica: Janjići, Briznik, Gorica, Stranjani i Donje Babino. Ovom sastanku su prisustvovali koordinatorica projekta ispred UNDPa i članovi operativnog tima Grada Zenica.

Razgovarano je o viziji mjesnih zajednica u BiH i lokalizaciji iste u Zenici, kao i o projektnim aktivnostima koje će biti realizirane.

Istaknuta je važnost kontinuirane komunikacije i uključivanja građana u definisanju prioriteta mjesnih zajednica, putem foruma građana koji se aktivno organizuju u mjesnim zajednicama u Zenici.

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa lokalnim zajednicama u BiH.

Opći cilj projekta je unapređenje kvaliteta života građana Bosne i Hercegovine kroz osnažene, rodno odgovorne mjesne zajednice (MZ) koje potpomažu aktivan angažman građana u javnom životu, dok istovremeno predstavljaju primjer rada lokalnih samouprava u čijem fokusu su ljudi i služe kao katalizator za demokratske transformacije na lokalnom nivou.