UNM započinje implementaciju “Selektuj i recikliraj – profitiraj 2019.”

Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice, započelo je sa implementacijom projekta pod nazivom „Selektuj i recikliraj-profitiraj 2019“, a radi se o edukativno-promotivnoj kampanji namjenjenoj romskoj populaciji sa područja grada Zenica.

Projekat se u svojoj osnovi sastoji od edukativnih radionica, na kojem će stručni predavači polaznicima predstaviti pojam i načine odgovornog upravljanja otpadom koji nastaje unutar romskih naselja.

„Projekat je izuzetno značajan za romsku zajednicu iz razloga što odlaganje otpada unutar romskih naselja postaje sve veći problem, o kojem se mnogo ne govori, budući da je u sjeni drugih poznatijih problema-socijalne i zdravstvene zaštite, stambene problematike“, kazao je pravni savjetnik Udruženja nacionalnih manjina, Emir Abduzaimović.

On ističe da će tokom 24 radionice koje će biti održane polaznici naučiti na koji način mogu prikupljati različite sekundarne sirovine, ne samo željezo koje je najzastupljenije, te na taj način će moći prodavati selektovane sirovine, zaraditi i učiniti svoj okoliš čistijim i bezbjednijim.
„Iz Udruženja nacionalnih manjina će i u naredom periodu veliku važnost pridavati razvoju ekologije unutar romskih naselja, budući da se na ovaj način uz zaštitu životne okoline, mogu pokrenuti i određeni oblici ekonomskih aktivnosti, te na taj način popraviti ekonomsko-socijalni položaj romske populacije“, poručuje Abduzaimović.

Implementacija pojekta počinje u toku ove sedmice a završava petnaestog novembra.

 

Izvor: zenicainfo.ba