UPFBiH očekuje da Vlada FBiH promijeni Odluku o ograničenju marži

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pozdravlja spremnost federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića da se Odluka o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, evaluira i optimizira na sjednici Vlade FBiH u četvrtak, saopćeno je.

Iz Udruženja očekuju da će Vlada FBiH na osnovu dostavljenih argumenata i informacija donijeti novu odluku koja će biti u skladu sa postignutim dogovorom, a koji osigurava zaštitu građana, ali i interes svih drugih, s ciljem očuvanja radnih mjesta i budžetskih prihoda. Naročito ako se ima u vidu da gotovo svi segmenti privrede u FBiH trpe posljedice pandemije COVID-19.

Na sastanku koji je u ponedjeljak održao s predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH, ministru Vujanoviću su predočeni podaci o negativnim efektima Odluke koju je donijela Vlada FBiH te njenim pogubnim posljedicama na poslovanje, radna mjesta i budžetske prihode.

Ministar Vujanović je najavio da će se na narednoj sjednici razmatrati optimalno rješenje koje će biti predmet odlučivanja Vlade FBiH.

Kako se u narednom periodu ne bi ponavljale slične situacije, iz Udruženja poslodavaca očekuju da će sve buduće odluke Vlade FBiH koje se odnose na poslovanje privrednih subjekata u FBiH prethodno biti usaglašene sa socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatom, s ciljem usvajanja zakonitih, provodivih i rješenja u zajedničkom interesu.