Upriličeno tradicionalno uprizorenje živih jaslica u župi Crkvice

Na pragu dolaska najradosnijeg kršćanskog blagdana – Božića, u zeničkoj župi Bezgrešnog začeća blažene djevice Marije upiličena je, već tradicionalno, jedinstvena svečanost, uprizorenje živih jaslica.

Scenografiju, ovog posebnog povijesnog događaja, čine štalica, svratište, građani Betlehema, domaće životinje, uvjerljivi kostimi i glumci koji utjelovljuju Svetu obitelj, te mudrace s Istoka i pastiri.

Uprizorenje živih jaslica postalo je već uobičajeni dio božićnog programa, koje dođu posjetiti ne samo vjernici katolici, nego i mnogobrojni građani Zenice.

Prisutnima se biranim riječima obratio domaći župnik, vlč. Anto Dominković, zahvalivši svima i čestitajući Božić i Novu godinu,  u tom je duhu svima poželio da ih obasja svjetlo novorođenoga Krista i da u tom svjetlu žive i rade – na slavu Bogu i na dobro ljudima.

Prve žive jaslice na svijetu, načinio je sv. Franjo Asiški, 1223. godine u malom talijanskom mjestu imenom Greccio. Franjo je vidio da je Dijete Isus bilo zaboravljeno u srcima mnogih u kojima je uprizorenje Isusova rođenja uz djelovanje milosti probudilo njihovu vjeru i duboko se utisnulo u njihovo pamćenje. Ovim uprizorenjem i naša Zenica postaje kao novi Greccio ili još bolje kao Betlehem, gdje se preporučuje jednostavnost i poniznost, gdje je blagost vrlina a mir sredstvo jedinstva, i gdje je noć rasvijetljena poput dana gdje sve po Božjoj blizini postaje ugodno i dobro.

 

Izvor: zenicainfo.ba