Uručeni ključevi 60 automobila za 100 postotne ratne vojne invalide

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je u Rajlovcu kod Sarajeva uručio ključeve 60 automobila „škoda octavia“ koji su ortopedska pomagala za 100 postotne ratne vojne invalide prve kategorije.

Bukvarević je kazao kako je riječ o realizaciji prethodno potpisanog Sporazuma, za što je u budžetu FBiH za ovu godinu osigurano 1.500.000 KM bez PDV-a.

“Ovi ljudi su najteži ratni vojni invalidi i imaju potrebu da svakoga dana posjećuju ljekare zbog čega im je potreban automobil. Ovo je najmanje što mi možemo učiniti za naše borce koji su dali sve u odbrani BiH kako bismo im makar malo olakšali život”, istakao je Bukvarević.

Uručenje automobila je nastavak aktivnosti resornog ministarstva u osiguranju i podjeli automobila najugroženijim kategorijama RVI.

Kako je naglasio Bukvarević, Vlada FBiH je za pet godina podijelila 360 automobila za 100 postotne ratne vojne invalide prve kategorije, a kojih ima 500. Izrazio je očekivanje da će tokom naredne dvije godine dodijeliti još 140 automobila za ovu kategoriju.

Predsjednik Saveza RVI paraplegičara Mujo Aganović istakao je kako ovoj grupi RVI automobil puno znači jer su u iznimnoj potrebi i teškom zdravstvenom stanju.

“Ovo vozilo nije nikakav luksuz već je prijeka potreba. Iz svojih primanja ne bismo mogli uštedjeti novac za kupovinu automobila. Jer svaki od ovih invalida da bi egzistirao svakodnevno, uz sebe veže višečlanu porodicu”, rekao je Aganović, izrazivši zahvalnost državi, Federalnoj vladi, resornom ministarstvu, ali i borcima koji su za odbranu BiH dali ne samo dijelove svoga tijela, nego i porodicu.

Puno pređenih sretnih kilometara u novom automobilu borcima su poželjeli i predsjednik Saveza RVI FBiH Esad Delić i predstavnik kompanije Porsche BiH Senad Olovčić, koja je putem tendera uspješno završila projekt nabavke automobila.