Uskrs u Zenici: Nada da crkva neće još dugo odjekivati prazninom

Katolički vjernici danas slave najveći kršćanski blagdan. Isus Krist, sin Božji, mučen je i razapet na križ, na kojemu je umro na Veliki petak. Svojom smrću oslobodio je čovječanstvo od grijeha, a trećeg dana uskrsnuo je iz mrtvih.

Temelj kršćanske vjere je Uskrs, dan kada se slavi uskrsnuće sina Božijeg, Isusa Krista. Vjernicima Uskrs ulijeva sigurnost u život vječni, a praćen je brojnim vjerskim događajima i običajima u čijem je središtu ljubav za Boga i radost blagdana Kristovog uskrsnuća.

Uskrs je ove godine obilježen drugačije nego ikada ranije. Crkve su, poštujući naredbe nadležnih zbog širenja koronavirusa, svete mise priredile bez prisustva vjernika, a izostalo je i mnoštvo drugih vjerskih sadržaja koji prate najveći katolički blagdan.

Misno slavlje u Crkvi sv. Ilije predslavio je fra Marko Kepić, a misi su nazočili đakon Crkve, fra Stjepan Antolović i ravnatelj Katoličkog školskog centra Sveti Pavao, don Vlatko Rosić.

„Iako danas, na specifičan način slavimo najveći događaj u povijesti, Isusovo uskrsnuće iz groba, opet osjećamo da je svako u našoj crkvi zauzeo svoje mjesto i da nas povezuje duhovno zajedništvo“, poručio je vjernicima fra Marko Kepić. Izrazivši nadu da Crkva uskoro neće odjekivati prazninom, pozvao je vjernike da budu razboriti i da upravo u svojoj samoći, koju su uzrokovale trenutne okolnosti, nastoje dublje poniknuti u Božuju objavu.

„Sada bismo mogli reći da je (Isusov op.a.) grob postao kolijevka kršćanstva, koja nam kaže najveću poruku: da je Isus pobijedio smrt, da je dobro pobijedilo zlo, da je istina pobijedila laž. I to Sunce se javlja na horizontu ovoga svijeta i hoće obasjati svakoga čovjeka i u njemu probuditi vjeru i nadu da njegov život neće ostati u mraku groba. Kao što vidimo, Uskrs se događa u proljeće, kada sve buja, cvjeta i raste, kada život ponovo biva pokrenut. Tako osjećamo da nam je Gospod objavio da život ide dalje, da buja i raste“, poručio je fra Marko Kepić.

„Za nas je Isus put u život. Taj put je prohodan za ljubav, taj put je radostan za vjeru, na tom putu hodimo u nadi i zato želimo da nas ova naša neobična proslava Uskrsa u našim domovima ispuni tom nadom i tom radošlu i da je možemo širiti i donositi svima“, kazao je obraćajući se vjernicima putem Televizije Zenica, koja je prenosila svetu misu povodom Uskrsa, održanu jutros u Crkvi sv. Ilije u Zenici.